Η Μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι αειθαλές καρποφόρο δέντρο. Προέρχεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για το πλούσιο της φύλλωμα και ως καρποφόρο για τον εύγευστο κίτρινο καρπό της. Το μέγιστο ύψος του δέντρου μπορεί να φτάσει τα 8 μέτρα.
Περιγραφή φυτού
Τα φύλλα της είναι μεγάλα, λογχοειδή και δερματώδη. Είναι σκούρα και γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια και χνουδωτά στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκοκίτρινα με άρωμα πικραμύγδαλου. Η ανθοφορία ξεκινάει από Σεπτέμβριο ως Δεκέμβριο και καρποφορεί από Απρίλιο ως Μάιο. Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του, ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο.
Φροντίδα φυτού
Έδαφος: Ευδοκιμεί σε βαθιά και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Είναι ευαίσθητη σε ασβεστώδη και παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή αλατότητα.
Θέση: Προτιμά τις ηλιόλουστες ως ημισκιερές θέσεις φύτευσης, προστατευμένες από τους ισχυρούς ανέμους. Έχει αντοχή μέχρι τους -10°C.
Πότισμα: Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί στη θέση της.
Λίπανση: Συστήνεται λίπανση με σύνθετα λιπάσματα αργής αποδέσμευσης, πριν και αμέσως μετά το τέλος της καρποφορίας.
Κλάδεμα:
Κλάδεμα διαμόρφωσης: Γίνεται κατά αραιά διαστήματα για να αφαιρεθούν τα πολύ πυκνά κλαδιά.
Κλάδεμα καρποφορίας: Χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα το φθινόπωρο μόλις ρίξει τα φύλλα της ώστε να απομακρυνθούν τα ξερά, ταλαιπωρημένα ή πυκνά κλαδιά και να γίνει αραίωμα της κόμης.
Εχθροί και Ασθένειες
Η σημαντικότερη ασθένεια είναι το φουζικλάδιο, το οποίο προσβάλλει καρπούς, άνθη και φύλλα. Προκαλείται από μύκητα και χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι καφέ κηλίδες στα φύλλα, στους βλαστοί, στα άνθη και στους καρπούς. Επειδή μοιάζει με μαύρη σκόνη, από πολλούς ονομάζεται “μουντζούρα”. Η βροχή, η δροσιά, η ομίχλη και οι μέτριες θερμοκρασίες ευνοούν την μόλυνση και την ανάπτυξη επιδημίας.