Νεμέζια, ένα ετήσιο φυτό με ξεχωριστό άνθος!

Η Νεμέζια (Nemesia sp.) είναι ένα ετήσιο, ποώδες, ανθοφόρο φυτό. Ανήκει στην οικογένεια Scrophulariaceae. Προέρχεται από τη Νότια Αφρική και μπορεί να φτάσει σε ύψος ως και 50 εκατοστά.

Περιγραφή φυτού

Τα  φύλλα της είναι επιμήκη με οδοντωτό περιθώριο και μήκος 4-8 εκ. Οι μίσχοι της είναι τετραεδρικοί, όρθιοι και λείοι. Τα άνθη της είναι σωληνοειδή και αποτελούνται από δυο μέρη. Το πάνω αποτελείται από τέσσερις λοβούς και το κάτω από δυο λοβούς. Υπάρχουν ποικιλίες με κίτρινο, κόκκινο, λευκό ή μωβ χρώμα.

Εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας της αποτελεί ιδανική επιλογή για:

  • γλάστρες σε βεράντες και μπαλκόνια,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • βραχόκηπους.

Φροντίδα φυτού

Έδαφος:

Η νεμέζια προτιμά εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία.

Πότισμα:

Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα. Χρειάζεται δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο- τρεις μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Λίπανση

Καλό είναι να εφαρμόζεται λίπασμα μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Κλάδεμα

Καλό είναι να αφαιρούνται όλα τα μαραμένα λουλούδια έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν καινούρια.

Εχθροί και Ασθένειες

Γενικά, είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ορισμένες φορές παρατηρούνται μικρά έντομα όπως οι αφίδες ή κοκκοειδή πάνω στα φύλλα και στα άνθη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.