Μονστέρα, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου!

Φύλλο gree στη φωτογραφία εστίασης

Η Μονστέρα (Monstera deliciosa) είναι ένα τροπικό επίφυτο με εναέριες ρίζες και χρειάζεται υποστύλωση για να αναπτυχθεί. Ως φυτό εσωτερικού χώρου παρουσιάζει αργή ανάπτυξη. Το μέγιστο ύψος της μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα, αλλά χρειάζεται υποστήριξη κατά την ανάπτυξή της.  Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική.

Περιγραφή φυτού

Τα νεαρά φύλλα της έχουν σχήμα καρδιάς και είναι ενιαία. Καθώς τα φύλλα μεγαλώνουν, εμφανίζουν σχισίματα και τρύπες. Είναι δερματώδη με έντονο σκούρο πράσινο χρώμα.

Ο λόγος που τα μεγαλύτερα φύλλα διαχωρίζονται είναι για να επιτρέπουν το φως να φτάνει μέχρι τα κατώτερα φύλλα!!

Φροντίδα φυτού

Θέση:

Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο, χωρίς όμως να την βλέπει άμεσα ο ήλιος, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Πότισμα:

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ποσότητα νερού. Πριν από κάθε πότισμα ελέγχετε πρώτα την υγρασία του χώματος και αν είναι στεγνό τότε ποτίζετε. Αποφύγετε να παραμένει νερό στο πιάτο της γλάστρας.

Προσοχή!!

Η υπερβολική υγρασία προκαλεί ασθένειες και σήψη των ριζών.

Tip1:

Απαραίτητο το ψέκασμα του φυλλώματος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με νερό για να διατηρείτε η υγρασία και να αποφεύγεται η ξήρανση τους.

Tip2:

Ιδανικό είναι το συχνό σκούπισμα των φύλλων με ένα νωπό πανί ώστε να καθαρίζονται από τη σκόνη. Ακόμα, βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να παρουσιάζει ανάπτυξη.

Λίπανση: 

Την άνοιξη και το φθινόπωρο χρειάζεται λίπασμα κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου μία φορά το μήνα. Χρησιμοποιείστε λίπασμα σε στερεή ή υγρή μορφή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

Εχθροί και Ασθένειες:

Η μονστέρα είναι ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Σπάνια προσβάλλεται από ψευδόκκοκο, τετράνυχο και αφίδες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η περίσσεια υγρασίας, εξαιτίας της μπορεί να εμφανίστεί βοτρύτης, ωΐδιο, σκωριάσεις και άλλες μυκητολογικές ασθένειες.

Τοξικότητα

Τα φύλλα της μονστέρας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό ασβέστιο και είναι τοξικά για ανθρώπους και κατοικίδια..

Προσοχή να μην καταποθούν!!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.