Πολύγαλα ο θάμνος με την παρατεταμένη ανθοφορία.

Polygala Myrtifolia, Πεταλούδα Μπους

Το πολύγαλα Polygala myrtifolia είναι καλλωπιστικό φυτό γρήγορης ανάπτυξης με παρατεταμένη ανθοφορία. Το γένος Polygala περιλαμβάνει 600 περίπου είδη. Ανήκει στην οικογένεια Polygalaceae. Κατάγεται από τη Νότια Αφρική.

Περιγραφή του φυτού

Το πολυγάλα είναι αειθαλής θάμνος με πυκνή, σφαιρική κόμη και το ύψος του φτάνει τα 2 μέτρα. Τα φύλλα είναι απλά, ελλειπτικά, έχουν πράσινο χρώμα και αναπτύσσονται εναλλάξ πάνω στο βλαστό του φυτού. Τα άνθη του είναι πολυάριθμα, έχουν ροζ – μωβ χρώμα με λευκές κηλίδες και εκφύονται σε μικρές ομάδες στις άκρες των βλαστών. Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και συνεχίζει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου ενώ μπορεί να διατηρήσει άνθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με μέτρια σκιά ή ηλιόλουστες.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης για να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Χρήσεις του φυτού

Το πολύγαλα χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας του πλούσιου φυλλώματος του και την παρατεταμένη ανθοφορία του που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον χειμώνα.

Είναι κατάλληλο για:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους και
  • δημιουργεί όμορφες μπορντούρες.

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας, αφίδες και τετράνυχο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.