Ναντίνα, αειθαλής θάμνος με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία!

Nandina Domestica, Φυτό, Μπαμπού Ιερό

Η Ναντίνα (Nandina domestica) είναι ένας αειθαλής θάμνος, γνωστός και ως μπαμπού του παραδείσου ή ιερό μπαμπού. Ανήκει στην οικογένεια Berberidaceae. Προέρχεται από την Ανατολική Ασία.

Περιγραφή φυτού

Η ναντίνα είναι ένας ανθοφόρος θάμνος που το ύψος του φτάνει τα 90cm μέχρι τα 2,50 m, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα της είναι σύνθετα και αποτελούνται από στενά και λογχοειδή φυλλάρια. Το χρώμα του είναι πράσινο την άνοιξη και το καλοκαίρι, το φθινόπωρο αποκτούν ρόδινες αποχρώσεις και τον χειμώνα παίρνουν έντονο πορφυρό χρώμα. Τα άνθη της είναι μικρά, λευκά και πολυάριθμα. Η ανθοφορία της εμφανίζεται το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο. Το φθινόπωρο παράγει σφαιρικούς καρπούς με έντονο κόκκινο χρώμα, οι οποίο σχηματίζουν τσαμπιά και διατηρούνται σχεδόν όλο το χειμώνα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-1-edited.jpeg

Φροντίδα φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα 

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και μέχρι τους -10°C. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα

Αρχές της άνοιξης, μετά τα τελευταία κρύα χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης, ώστε να διατηρήσουμε το σχήμα της. Το φθινόπωρο χρειάζεται κορυφολόγημα των ξερών και των τραυματισμένων βλαστών για μέγιστη και πυκνό φύλλωμα.

Χρήσεις του φυτού

  • Χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες και σε δενδροστοιχίες.
  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου για προσθήκη χρώματος.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα ή κωνοφόρα φυτά.
  • Δημιουργία φυτοφραχτών.
  • Κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες.

Εχθροί και Ασθένειες

Η ναντίνα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε εχθρούς και ασθένειες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από αφίδες (μελίγκρα) και από μύκητες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.