Μανταρινιά, ένα ανθεκτικό καρποφόρο!

Μανταρίνι, Καρπός, Δέντρο, Υγιής

Η Μανταρινιά (Citrus reticulataΚιτρέα η δικτυωτή) είναι αειθαλές καρποφόρο δέντρο. Aνήκει στην τάξη των Σαπινδωδών και στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae). Προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία.

Ως καλλωπιστικό μπορεί να μεγαλώσει και σε μεγάλη γλάστρα. Πήρε το όνομά του από τον Clément Rodier, ένα Γάλλο ιεραπόστολο, ο οποίος δημιούργησε για πρώτη φορά την ποικιλία στην Αλγερία. Είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο από όλα τα εσπεριδοειδή.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της μανταρινιάς είναι δερματώδη, γυαλιστερά, με ελικοειδή διάταξη. Η ανθοφορία ξεκινάει την άνοιξη με άνθη μικρά, λευκά και αρωματικά που εμφανίζονται σε βοτρυώδεις ταξιανθίες. Το μέγιστο ύψος του δέντρου φτάνει τα 4 μέτρα.

Πορτοκάλι, Πορτοκαλί Δέντρο, Μανταρίνι

Φροντίδα φυτού

  • Κλίμα

Η μανταρινιά ευδοκιμεί πολύ καλά στις τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές. Καλλιεργείται από τα πεδινά παραθαλλάσια μέρη έως και υψόμετρο μέχρι 400μ. και δεν αντέχει του παγετούς (σε θερμοκρασίες κάτω από τους -8οC αρχίζουν οι σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και στα δέντρα). Είναι ανθεκτική στο κρύο αλλά είναι ευαίσθητη στους δυνατούς βόρειους ανέμους.

  • Πότισμα

Το πότισμα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο αλλά και με νερό καλής ποιότητας. Τα ποτίσματα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μην υπερβάλλουμε στις δόσεις, ειδικά αν από το έδαφός μας δε στραγγίζει καλά και σχετικά γρήγορα το νερό.

Σε αμμώδη εδάφη ποτίζουμε πιο συχνά αλλά με μικρότερες ποσότητες. Το νερό πρέπει να μην έχει πολλά άλατα καθώς και χλώριο, γιατί τα εσπεριδοειδή είναι από τα πιο ευαίσθητα είδη στην αλατότητα του νερού. Αν τα δέντρα ποτίζονται με στάγδην άρδευση, το μπεκ δεν πρέπει να ακουμπάει στον κορμό και περιοδικά στο σημείο άρδευσης να πέφτει περισσότερο νερό ώστε να εκπλύνονται τα άλατα.

Tip!

Kαλό είναι να μην έρχεται το νερό σε επαφή με τον κορμό του δέντρου προς αποφυγήν πιθανών μολύνσεων στο λαιμό και τις ρίζες των δέντρων.

  • Λίπανση

Η λίπανση απαιτεί αρκετή προσοχή στα εσπεριδοειδή. Η χορήγηση των λιπασμάτων μπορεί να γίνει είτε στο έδαφος, με κοκκώδη σύνθετα λιπάσματα, είτε μαζί με το νερό της άρδευσης (υδρολίπανση), είτε με ψεκασμό στα φύλλα (διαφυλλική λίπανση). Για τη σωστή λίπανση κάθε φορά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το μέγεθος του δένδρου (ηλικία), αν το χώμα μας είναι γόνιμο, τη ποικιλία της πορτοκαλιάς και άλλα.

Γενικά ένα δέντρο ηλικίας 7-10 ετών χρειάζεται 1-1,5 κιλό σύνθετο κοκκώσες λίπασμα τύπου 12-12-17 δύο έως τρείς φορές το χρόνο. Σε πτωχά εδάφη θα πρέπει το λίπασμα που θα χρησιμοποιήσουμε να περιέχει και ένα ποσοστό 15-20% οργανική ουσία.

  • Κλάδεμα

Τα κλαδέματα στην μανταρινιά είναι 3 ειδών:

1) Κλάδεμα διαμόρφωσης: Η μανταρινιά κλαδεύεται σε χαμηλό κύπελλο. Γίνεται το χειμώνα μετά την συλλογή των καρπών. Αφαιρούμε τμήματα του φυτού, ώστε να δημιουργηθεί άνοιγμα στο εσωτερικό της κόμης.

2) Κλάδεμα καρποφορίας: Γίνεται στα ενήλικα δέντρα, για να κρατήσουμε σε ισορροπία το ισοζύγιο της βλάστησης με τη καρποφορίας και

3) Κλάδεμα ανανέωσης: Είναι αυστηρό κλάδεμα που γίνεται σε γερασμένα, άρρωστα ή παραμελημένα δέντρα ή σε αυτά που θέλουμε να περιορίσουμε δραστικά το μέγεθος τους.

Ποικιλίες Μανταρινιάς

Μανταρίνι ένκορ: Είναι ποικιλία όψιμης ωρίμανσης (Μάρτιος – Ιούνιος), με μεσαίου μεγέθους καρπούς. Τα μανταρίνια είναι αρωματικά, εύγευστα και έχουν αρκετά κουκούτσια.

Μανταρίνι Κλημεντίνη: Είναι η ποικιλία με εύγευστους καρπούς, σχεδόν άσπερμους. Τα μανταρίνια ωριμάζουν νωρίς το χειμώνα.

Μανταρίνι Νόβα: Είναι ανθεκτική ποικιλία στον παγετό. Το μανταρίνι μοιάζει με τον καρπό της ποικιλίας Κλημεντίνη. Η συλλογή του ξεκινάει από τον Νοέμβριο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.