Γκαιλάρδια, η εντυπωσιακή πόα!

Κορκ Άντεν Λουλούδι, Λουλούδι Ζωγράφος

Η Γκαϊλάρδια (Gaillardia sp.) είναι πόα χαμηλής ανάπτυξης. Είναι ένα πολυετές βότανο με τελικό ύψος που φτάνει τα 50-60 εκατοστά. Προέρχεται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Το όνομά της το πήρε από έναν Γάλλο δικαστή του 18ου αιώνα, τον Maître Gaillard de Charentonneau, ο οποίος υπηρέτησε ως προστάτης των βοτανολόγων.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της είναι σε σχήμα λόγχης κοντά στη βάση και φέρει αρκετούς όρθιους, γυμνούς μίσχους που κρατούν τα άνθη της. Παρουσιάζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από Μάιο-Οκτώβριο. Τα άνθη της είναι σε αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου, μοβ  ή λευκού χρώματος. Στη συνέχεια ωριμάζουν σε τριχωτά αχαίνια.

Κουβέρτα Λουλούδι Ανθίζει, Κήπος

Φροντίδα φυτού

Πότισμα: Είναι ένα φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Αντέχει στην ξηρασία και χρειάζεται αραιά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού.

Έδαφος: Προτιμά τα ελαφριά κι αμμώδη εδάφη που παρέχουν καλή αποστράγγιση.

Τοποθεσία: Χρειάζεται μία θέση φύτευσης με άπλετο φως και ήλιο. Είναι ευαίσθητη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Λίπανση: Εφαρμόστε λίπασμα στην αρχή της άνοιξης, για πλούσια ανθοφορία και αποφύγετε την υπερβολική λίπανση κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας καθώς έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Κλάδεμα: Πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και τα ώριμα άνθη της. Το χειμώνα κλαδεύουμε το φυτό χαμηλά γύρω στους 20 – 30 πόντους.

Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται είτε με κόψιμο της ρίζας είτε με σπόρο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 0635be_69c15976323a4689abc2617464731427mv2_d_1536_2048_s_2-768x1024.jpg

Ασθένειες και εχθροί

Η γκαϊλάρδια είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα, όπως ακάρεα, αφίδες ή άλλα κοκκοειδή. Ο πιο σημαντικός εχθρός της αποτελούν τα λεπιδόπτερα, τα οποία τρέφονται από τα φύλλα της.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.