Μαυρομάτα, το ανθεκτικό γεράνι!

Λουλούδια, Άνθιση, Άνθος, Φύση

Η Μαυρομάτα (Pelargonium angeleyes) είναι ένα πολυετές, ορθόκλαδο, θαμνώδες φυτό. Η ανθοφορία της εμφανίζεται σχεδόν όλο τον χρόνο, με μια μικρή ύφεση την περίοδο του χειμώνα.

Περιγραφή φυτού

Φυτό αειθαλές με θαμνώδη ανάπτυξη, ύψους 30 – 150 cm. Με όρθιους, σαρκώδεις βλαστούς. Οι ώριμοι βλαστοί  ξυλοποιούνται. Τα φύλλα της είναι καρδιοειδή, οδοντωτά, χνουδωτά και τραχιά. Τα άνθη της είναι μεγάλα (πλάτος 5-6 cm), δίχρωμα και μοιάζουν με μάτι έχοντας σκούρο χρώμα στο κέντρο τους. Τα άνθη της είναι μονά, διπλά ή ημίδιπλα, πολλά μαζί, σε ταξιανθίες “σκιάδια”, με μακρύ ποδίσκο και τα χρώματά τους έντονα, κόκκινα, ρόδινα, βιολέ, λευκά κ.λπ. Περιμετρικά ανασηκώνονται και μοιάζουν με χωνιά. Το μέγιστο ύψος της φτάνει το 1 μέτρο.

Φροντίδα φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Η μαυρομάτα προτιμά εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία.

Πότισμα

Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα. Χρειάζεται δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο- τρεις μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Λίπανση

Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Κλάδεμα

Να κλαδεύεται αυστηρά, στα τέλη φθινοπώρου, ώστε να ευνοήσει τη νέα βλάστηση και την ανθοφορία. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αφαιρούνται όλα τα μαραμένα λουλούδια έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν καινούρια.

Εχθροί και Ασθένειες

Γενικά, είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ορισμένες φορές παρατηρούνται μικρά έντομα όπως οι αφίδες ή κοκκοειδή πάνω στα φύλλα και στα άνθη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.