Η ζέρμπερα (Gerbera sp.) είναι πολυετές, ποώδες φυτό με σημαντική οικονομική σημασία. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Προέρχεται από τη Ασία, την Αφρική, και την Μαδαγασκάρη.
Το γένος Gerbera περιλαμβάνει περίπου 70 είδη φυτών. Έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300 ποικιλίες, ανάλογα με το σχήμα και τη μορφή της ανθοκεφαλής και ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:
α) οι ποικιλίες με μονά άνθη,
β) οι ποικιλίες με διπλά άνθη και
γ) οι ποικιλίες με σκούρο χρώμα στο κέντρο.
Η ζέρμπερα καλλιεργείται παγκοσμίως για το κομμένο λουλούδι της. Η καλλιέργεια της σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ζέρμπερας είναι η Ολλανδία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της είναι μικρή. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών του χειμώνα στη χώρα μας καλλιεργείται σαν ετήσιο φυτό.
Περιγραφή του φυτού
Η ζέρμπερα είναι ποώδες, ανθοφόρο φυτό. Το ύψος της κυμαίνεται από 25 έως 65 cm ανάλογα με την ποικιλία. Αποτελείται από χοντρές και σαρκώδεις ρίζες από όπου αναπτύσσονται τα φύλλα και τα στελέχη των ανθέων. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, πλατιά, λεία και σκουρόχρωμα πράσινα. Από τη βάση των φύλλων αναπτύσσεται ένα ισχυρό στέλεχος, στο οποίο βρίσκονται τα άνθη. Τα άνθη της μοιάζουν τα άνθη της μαργαρίτας και έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, φούξια, μωβ και λευκό. Η περίοδος ανθοφορίας της διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Φροντίδα Ζέρμπερας
Συνθήκες ανάπτυξης
Η ζέρμπερα απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από 12 ºC. Άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη της είναι 20-24ºC. Δεν αντέχει στην ξηρασία.
Πότισμα
Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα. Χρειάζεται δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο- τρεις μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.
Προσοχή!! Να μην πέφτει νερό στα φύλλα της.
Λίπανση
Ακόμα και η λίπανσή της είναι σημαντική, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται είτε με σπόρους είτε με διαίρεση του φυτού.
Η σπορά γίνεται σε μικρά δοχεία σε εσωτερικό χώρο στους 20ºC. Τον Απρίλιο – Μάϊο τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στο έδαφος.
Η διαίρεση θα πρέπει να γίνει σε εσωτερικό χώρο καθώς σε εξωτερικό δεν επιβιώνουν τα φυτά.
Εχθροί Ζέρμπερας
Οι πιο κοινοί εχθροί της καλλιέργειας της ζέρμπερας είναι ο αλευρώδης, οι αφίδες, οι θρίπες, οι νηματώδεις, η λυριόμυζα και ο τετράνυχος. Για την αντιμετώπισή τους μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα γεωπονικό κατάστημα και να προμηθευτείτε το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.
Ασθένειες Ζέρμπερας
Οι κύριες αθένειες είναι μυκητιάσεις που προκαλούν σήψη του στελέχους όπως ο βοτρύτης και το σάπισμα του λαιμού από τη φυτοφθόρα. Ακόμα, τα φύλλα προσβάλλονται από ωίδιο. Για την πρόληψη των ασθενειών προσέχουμε το πότισμα. Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να γίνονται συχνά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού. Επίσης, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα προσβεβλημένα μέρη ώστε, να μειώσουμε τη μετάδοση της προσβολής.
Χρήσεις του φυτού
Η ζέρμπερα είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας των μεγάλων και έντονων χρωμάτων στα άνθη του.
Χρησιμοποιείται:
- για φύτευση παρτεριών,
- σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
- για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
- σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους και
- σε βραχόκηπους.
Επίσης χρησιμοποιείται και στην ανθοδετική τέχνη σαν διακοσμητικό κομμένο σε ανθοδοχεία. Είναι ιδανική επιλογή ανθοδέσμης για κάθε κοινωνική περίσταση είτε επιλεχθούν μόνες τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα άνθη.