Μαϊντανός, ένα ετήσιο αρωματικό για την κουζίνα!

Μαϊντανός, Φύλλα, Αρώματα, Κουζίνα

Ο Μαϊντανός (Petroselinum crispum) είναι ένα ετήσιο, αρωματικό φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα και σε χώρες της Μεσογείου. Είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης με μέγιστο ύψος τα 40 εκατοστά. Συνήθως καλλιεργείται από σπόρο.

Περιγραφή του φυτού

Ο μαϊντανός είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο για τα υπέροχα μυρωδικά του φύλλα. Είναι φυτό ποώδες, διετές, λείο και αρωματικό. Το στέλεχος του είναι ραβδωτό με κλαδώσεις. Έχει φύλλα τριγωνοειδή, ζωηρού πρασίνου χρώματος, με πολλές διαιρέσεις. Τα άνθη του είναι λευκά, μικρά με μακριούς μίσχους, που φθάνουν σε ύψος 0,50 – 0,80 εκατοστών.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Κ, C και Α, μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση με καλό πορώδες και pH 6-7. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά.

Πότισμα:

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά της. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ποτίζουμε τακτικά το σέλινο μας στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας επιφέρει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα.

Λίπανση:

Σχετικά με τη λίπανση, αν το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, το φυτό μας δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Διαφορετικά, φροντίζουμε να ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος κάθε 30 μέρες.

Κλάδεμα:

Το μόνο κλάδεμα που γίνεται είναι η συγκομιδή των φύλλων και το κόψιμο των τρυφερών κορυφών. Επιλέγονται οι νέες κορυφές μήκους 15-25 cm, οι οποίες συχνά γίνονται δέσμες και αφήνονται ανάποδα προς ξήρανση.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί με έτοιμα φυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Αλλιώς μπορείτε πολύ εύκολα να προμηθευτείτε σπόρο και να τον σπείρετε είτε σε γλάστρα και ζαρντινιέρα είτε απευθείας στο έδαφος. Ο σπόρος φυτεύεται σε βάθος περίπου 0,50 εκατοστά, αρκετά αραιά, για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη.

Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, φυτεύουμε σπόρο σε γλάστρα, σε εσωτερικό χώρο και τον διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει και στη συνέχεια τον μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, φυτεύουμε τον σπόρο σε σκιερό δροσερό χώρο. Σπορόφυτα μαϊντανού φυτεύονται σε απόστάσεις 15 εκατοστών μεταξύ τους.

Θερμοκρασία: Ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 20-30oC και για την ανάπτυξη του φυτού 15-18,5oC.

Έδαφος: Το έδαφος πρέπει να παρέχει καλή αποστράγγιση, να είναι γόνιμο, πλούσιο σε ασβέστιο και με αρκετή οργανική ουσία. Το pH του εδάφους θα πρέπει να κυμαίνεται από 6-7.

Πότισμα: Για τη βλάστηση των σπόρων χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, ενώ για την ανάπτυξη του φυτού οι ανάγκες σε νερό είναι μέτριες.

Ασθένειες και εχθροί

Προσβάλλεται συχνά από κάποιες ασθένειες, όπως: περονόσπορος, σεπτόρια, κερκοσπόρα, ωίδιο.

Προσβάλλεται συχνά και από έντομα. Οι κύριοι εχθροί του είναι η ψύλλα, ο τετράνυχος και οι νηματώδεις.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.