Λυκιδάμβαρη, το φυλλοβόλο δέντρο που μεταχρωματίζεται!

Liquidambar Styraciflua, Γλυκό Κόμμι

Η Λυκιδάμβαρη (Liquidambar styraciflua) ή αλλιώς Υγράμβαρη είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που παρουσιάζει μέτρια έως ταχεία ανάπτυξη. Προέρχεται από τις εύκρατες περιοχές της ανατολικής Βόρειας Αμερικής. Το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 20 μέτρα. Πήρε το όνομά του από τον Linnaeus το 1753 από το λατινικό liquidus (ρευστό) και το αραβικό ambar (κεχριμπαρένιο) λόγω της αρωματικής ρητίνης που βγαίνει από το δέντρο.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα του πεντάλοβα ως επτάλοβα, λεία, γυαλιστερά και το φθινόπωρο γίνονται κίτρινα, πορτοκαλί ως κόκκινα. Ανθίζει την άνοιξη και στη συνέχεια παράγει στρογγυλούς αγκαθωτούς καρπούς με διάμετρο 2-4 εκ. Ο φλοιός του κορμού είναι ανάγλυφος και ρυτιδωμένος. 

Φροντίδα φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα 

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα

Αρχές της άνοιξης, μετά τα τελευταία κρύα χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης. Το φθινόπωρο χρειάζεται κορυφολόγημα των ξερών και των τραυματισμένων βλαστών για μέγιστη και πυκνό φύλλωμα.

Χρήσεις του φυτού

  • Χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες και σε δενδροστοιχίες.
  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου για τη δημιουργία σκιασμένων επιφανειών.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα ή κωνοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.