Πλατυκώδων, ο θάμνος με άνθη σε σχήμα κουδουνιού!

Platycodon Grandiflorus, Λουλούδια

Το Πλατυκώδων Platycodon grandiflorus ανήκει στην οικογένεια Campanulaceae. Το γένος είναι μονοτυπικό, επειδή περιλαμβάνει μόνο ένα είδος. Κατάγεται από την Ανατολική Σιβηρία, την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία.

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, και αποτελείται από τις λέξεις «πλατύ» – «πλατύ, ομοιόμορφο» και «κώδων» – «κουδούνι». 

Платикодон, Platycodon, Κουδούνι

Περιγραφή του φυτού

Είναι ένας πολυετής θάμνος με υπέροχα αστερόμορφα άνθη σε λευκό, μωβ και ροζ χρώμα. Διαθέτει σαρκώδεις ρίζες. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά. Δημιουργεί μικρά μπουκέτα ανθισμένων φυτών. Η ανθοφορία του είναι πλούσια και ξεκινάει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Είναι πιθανό να παραμείνει ανθισμένος μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κουδουνάκι, Λουλούδι, Φυτό

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Καλό είναι να γίνεται εφαρμογή ενός κοκκώδες λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του καλοκαιριού.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους 5°C. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία.

Χρήσεις του φυτού

Το πλατυκώδων είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας του σχήματος και των έντονων χρωμάτων στα άνθη του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών και
  • σε βραχόκηπους.

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε παράσιτα και ασθένειες. Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας, αφίδες και τετράνυχο.

Χρειάζεται προσοχή με το πότισμα διότι προκαλείται σήψη και σάπισμα των ριζών.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.