Φίκος Λυράτα, με φύλλα σε σχήμα λύρας!

Ο Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά δένδρα εσωτερικού χώρου. Ανήκει στους φίκους και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Μορεϊδών. Είναι εγγενές δέντρο της Δυτικής Αφρικής, από το Καμερούν έως τη Σιέρα Λεόνε, όπου αναπτύσσεται στα πεδινά των τροπικών δασών.

Περιγραφή

Είναι πολυετής, αειθαλής θάμνος και έχει πολύ μεγάλα, δερματώδη, σκούρο πράσινο χρώμα φύλλα με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών. Το σχήμα των φύλλων του μοιάζει με το σχήμα της λύρας ή του βιολιού με πλατιά κορυφή και στενή μέση. 

Φροντίδα και μικρά μυστικά

  • Που είναι καλύτερα να τοποθετούμε τον φίκο μας;

Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο, χωρίς όμως να το βλέπει άμεσα ο ήλιος, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Το φυτό συνήθως γέρνει την κόμη του προς την πλευρά που έρχεται το φώς, για αυτό το λόγο να περιστρέφεται κατά καιρούς την γλάστρα για να μην στραβώσει το φυτό σας. Επίσης, είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορεί να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Τέλος, δεν αντιδράει καλά σε αλλαγές των συνθηκών φωτισμού και γενικότερα θέσης.

  • Ποιο είναι το σωστό πότισμα;

Το φυτεύουμε σε χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Γενικά, ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο. Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Αν ο φίκος είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι σας, χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα.

Tip1:

Ιδανικό είναι το συχνό σκούπισμα των φύλλων με ένα νωπό πανί ώστε να καθαρίζονται από τη σκόνη. Ακόμα, βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να παρουσιάζει ανάπτυξη.

Tip2:

Απαραίτητο το ψέκασμα του φυλλώματος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με νερό για να διατηρείτε η υγρασία και να αποφεύγεται η ξήρανση τους.

  • Κάθε πότε πρέπει να λιπαίνω το φίκο;

Ο φίκος λυράτα για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του χρειάζεται λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιείστε λίπασμα σε στερεή ή υγρή μορφή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του σκευάσματος. Για να διατηρήσει το πλούσιο πράσινο φύλλωμα του θα πρέπει ακόμα να το λιπαίνεται και με σίδηρο, επιλέξτε ένα σκεύασμα σε υγρή μορφή για άμεσα αποτελέσματα. Το απότομο κιτρίνισμα στα φύλλα του οφείλεται στο πότισμα που ίσως το αμελήσαμε ή στην έλλειψη σιδήρου.

  • Από ποια έντομα και ασθένεις προσβάλλεται;

Ο φίκος λυράτα είναι ανθεκτικός στις περισσότερες ασθένειες αυτό όμως δεν συμβαίνει και με κοκκοειδή. Τα κοκκοειδή είναι έντομα τα οποία συναντάμε σαν εξόγκωμα στο κάτω μέρος των φύλλων ή στα κλαδιά και στον κορμό του φυτού. Έχουν χρώμα καφέ, πράσινο ή άσπρο και συνήθως εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία στα φύλλα του φυτού που προσβάλει.

Για την αντιμετώπισή τους ψεκάστε χρησιμοποιώντας σκεύασμα για την καταπολέμηση κοκκοειδών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες. Προληπτικά ψεκάστε και τα γειτονικά φυτά γιατί εύκολα προσβάλει τα περισσότερα φυτά και είναι ικανά να τα καταστρέψει.

Προσοχή εάν,

1. το φυτό σας αλλάξει θέση να περιμένετε να κιτρινίσουν κάποια φύλλα όπου και θα πέσουν, μην τρομάξετε θα είναι προσωρινό μέχρι να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον.

2. το φυτό σας είναι στην βεράντα και έχει χαμηλές θερμοκρασίες επιλέξτε να σκεπάσετε με μια σακούλα, μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες για να αερίζεται το φυτό. Αν δεν το προστατέψετε ενδέχεται να παγώσει με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

!!Τοξικότητα!!

Μακριά από παιδιά και τα ζώα!! Η ύπαρξη λευκού γαλακτώδους φυτικού χυμού, ο οποίος βγαίνει από το φλοιό του κορμού και των κλαδιών του δένδρου. Σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκληθεί ισχυρή αίσθηση καψίματος και ερεθισμός του δέρματος.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.