Ο φίκος Ρομπούστα και μικρά μυστικά του

Φίκος ΡομπούσταFicus Elastica ‘Robusta’
Ο ελαστικοφόρος φίκος ή καουτσουκόδενδρο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά δένδρα εσωτερικού χώρου. Ανήκει στους φίκους και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Μορεϊδών. Είναι τροπικό φυτό και κατάγεται από την Ινδία όπου σε φυσικό περιβάλλον φθάνει σε ύψος 30 μέτρα ή και περισσότερο.

Περιγραφή

Είναι φυτό με πλούσιο, παχύ, δερματώδες, σκουροπράσινο και λαμπερό φύλλωμα. Τα νέα φύλλα του εκφύονται μέσα από ένα κόκκινο κολεό, που παίρνει καφετί και καθώς τα φύλλα μεγαλώνουν πράσινο χρωματισμό.

Παρέχει την απαραίτητη υγρασία, απορροφά πτητικές οργανικές ενώσεις και καταστέλλει μικροοργανισμούς. Ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Απορροφά τοξικές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη κι εμπλουτίζει τον αέρα με οξυγόνο.

red and green leaf plant

Φροντίδα και μυστικά..

  • Που είναι καλύτερα να τοποθετούμε τον φίκο μας?

Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο, χωρίς όμως να το βλέπει άμεσα ο ήλιος, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Επίσης, είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορεί να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση.

  • Ποιο είναι το σωστό πότισμα?

Το φυτεύουμε σε χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Γενικά, ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο. Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Αν ο φίκος είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι σας, χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα.

Tip1:

Ιδανικό είναι το συχνό σκούπισμα των φύλλων με ένα νωπό πανί ώστε να καθαρίζονται από τη σκόνη. Ακόμα, βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να παρουσιάζει ανάπτυξη.

Tip2:

Απαραίτητο το ψέκασμα του φυλλώματος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με νερό για να διατηρείτε η υγρασία και να αποφεύγεται η ξήρανση τους.

  • Κάθε πότε πρέπει να λιπαίνω το φίκο?

Ο φίκος ρομπούστα για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του χρειάζεται λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιείστε λίπασμα σε στερεή ή υγρή μορφή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

Για να διατηρήσει το πλούσιο πράσινο φύλλωμα του θα πρέπει ακόμα να το λιπαίνεται και με σίδηρο, επιλέξτε ένα σκεύασμα σε υγρή μορφή για άμεσα αποτελέσματα. Το απότομο κιτρίνισμα στα φύλλα του οφείλεται στο πότισμα που ίσως το αμελήσαμε ή στην έλλειψη σιδήρου.

  • Από ποια έντομα και ασθένεις προσβάλλεται?

Είναι ανθεκτικός στις περισσότερες ασθένειες αυτό όμως δεν συμβαίνει και με κοκκοειδή. Τα κοκκοειδή είναι έντομα τα οποία συναντάμε σαν εξόγκωμα στο κάτω μέρος των φύλλων ή στα κλαδιά και στον κορμό του φυτού. Έχουν χρώμα καφέ, πράσινο ή άσπρο και συνήθως εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία στα φύλλα του φυτού που προσβάλει.

Προσέξτε πολύ αυτά τα έντομα. Μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά αν εντοπισθούν στην αρχή αλλά πάρτε μέτρα αμέσως γιατί εξαπλώνονται με απίστευτη ταχύτητα και όχι μόνο στο ίδιο το φυτό αλλά και στα γειτονικά φυτά και είναι ικανά να καταστρέψουν το φυτό που έχουν προσβάλλει. Για την αντιμετώπισή τους ψεκάστε χρησιμοποιώντας σκεύασμα για την καταπολέμηση κοκκοειδών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες. Προληπτικά ψεκάστε και τα γειτονικά φυτά γιατί εύκολα προσβάλει τα περισσότερα φυτά και είναι ικανά να τα καταστρέψει.

green leaves in close up photography

Προσοχή εάν,

1. το φυτό σας αλλάξει θέση να περιμένετε να κιτρινίσουν κάποια φύλλα όπου και θα πέσουν, μην τρομάξετε θα είναι προσωρινό μέχρι να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον.

2. το φυτό σας είναι στην βεράντα και έχει χαμηλές θερμοκρασίες επιλέξτε να σκεπάσετε με μια σακούλα, μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες για να αερίζεται το φυτό. Αν δεν το προστατέψετε ενδέχεται να παγώσει με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

!!Τοξικότητα!!

Μακριά από παιδιά και τα ζώα!! Η ύπαρξη λευκού γαλακτώδους φυτικού χυμού, ο οποίος βγαίνει από το φλοιό του κορμού και των κλαδιών του δένδρου. Σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκληθεί ισχυρή αίσθηση καψίματος και ερεθισμός του δέρματος.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.