Φελίτσια το φυτό που μοιάζει με μπλε μαργαρίτα!

Η φελίτσια (Felicia ameloides) ή “μπλε μαργαρίτα” ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Το γένος Felicia περιλαμβάνει περίπου 84 είδη. Κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Είναι ένα διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό λόγω της εντυπωσιακής και μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας της.

Περιγραφή

Η φελίτσια είναι ένα πολυετές, ποώδες ανθοφόρο φυτό με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Έχει σχήμα σφαιρικό και το ύψος της δεν ξεπερνά τα 0,5 μ. Τα φύλλα της έχουν ωοειδές σχήμα και η πάνω επιφάνεια φέρει τρίχες. Τα άνθη της, μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας, είναι σύνθετα με έντονο μπλε χρώμα και κίτρινο κέντρο. Η άνθιση της ξεκινάει το Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιείται ευρέως σε κήπους, βεράντες, μπαλκόνια και βραχόκηπους.

Μπλε Φελίσια Μαργαρίτα, Λουλούδι, Άνθος

Φροντίδα της φελίτσιας

Συνθήκες ανάπτυξης

Η φελίτσια προτιμά εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία.

Πότισμα

Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα. Χρειάζεται δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο- τρεις μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Λίπανση

Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Κλάδεμα

Να κλαδεύεται αυστηρά, στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας της, ώστε να διατηρήσει το σφαιρικό σχήμα της. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αφαιρούνται όλα τα μαραμένα λουλούδια έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν καινούρια.

Εχθροί και Ασθένειες

Γενικά, είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ορισμένες φορές παρατηρούνται μικρά έντομα όπως οι αφίδες ή κοκκοειδή πάνω στα φύλλα και στα άνθη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν φαγώματα που προέρχονται από σαλιγκάρια ή ακρίδες, που δεν προκαλούν πρόβλημα εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.