Ταξός ή Ίταμος ένα φυτό στολίδι για τον κήπο!

Ευρωπαϊκό Yew, Βελόνες, Πουρνάρι

Ταξός ή Ίταμος (Taxus baccata), ο ταξός ο ραγοφόρος συναντάται αυτοφυές στην Ελλάδα, σε μεγάλο υψόμετρο συνήθως σε δάσος ελάτης ή οξιάς.

Περιγραφή του φυτού

Ο ταξός είναι αειθαλές δέντρο μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με ύψος που συνήθως φθάνει τα 10-20 m και διάμετρο κορμού που φθάνει έως τα 2 m. Ο κορμός είναι λεπτός και χρώματος καφέ. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μακρόστενα, επίπεδα, σκούρου πράσινου χρώματος με μήκος που φθάνει τα 4 εκατοστά. Τα άνθη του είναι μικρά, κίτρινα και εμφανίζονται την άνοιξη. Οι καρποί του είναι σαρκώδεις, οι οποίοι το φθινόπωρο ωριμάζουν και παίρνουν κοκκινωπό χρώμα.

Πουρνάρι, Κωνοφόρο, Taxus, Μούρο

Φροντίδα φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Ανθεκτικότητα

Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και την έντονη σκίαση.

Κλάδεμα

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Μπορείτε να την κλαδέψετε για τη διατήρηση του σχήματος του.

Ιδανική επιλογή για

φυτεύσεις μεμονωμένες ή και ομαδικές.

Τοξικότητα

Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά. Η κύρια τοξίνη είναι το αλκαλοειδές ταξάνη. Τα συμπτώματα της προσβολής είναι δύσπνοια, μυικοί σπασμοί, παροξυσμοί, καταρρεύσεις και τελικά καρδιακή ανεπάρκεια. Η θανατηφόρα δηλητηρίαση στον άνθρωπο είναι σπάνια και συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις κατάποσης μεγάλης ποσότητας τοξικών μερών του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.