Σφένδαμος Negundo μια εντυπωσιακή πινελιά στον κήπο!

photo of marijuana herb

Το σφενδάμι (Acer sp.) ανήκει στην οικογένεια Aceraceae. Το γένος περιλαμβάνει 200 είδη φυλλοβόλων δέντρων ή θάμνων που είναι διαδομένα στη βόρεια εύκρατη ζώνη. Καλλιεργούνται για το όμορφο φύλλωμα τους. Ιδιαίτερα στον Καναδά το σφενδάμι αποτελεί εθνικό σύμβολο και καλλιεργείται για το σιρόπι του (maple syrup).

Περιγραφή του Acer negundo

Το Σφενδάμι Νεγούνδιο (Acer negundo) είναι φυλλοβόλο δέντρο με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Μπορεί να φτάσει τα 15-20 μέτρα ύψους και το πλάτος της κόμης τα 10 μέτρα. Οι κλαδίσκοι του είναι πρασινωποί ή πρασινοπορφυροί. Έχει φύλλα σύνθετα αποτελούμενα συνήθως από 5 ωοειδή, έντονα οξυκόρυφα, πριονωτά φυλλάρια μήκους 5-12 εκ. Η πάνω επιφάνεια είναι ανοιχτοπράσινη και η κάτω επιφάνεια είναι κιτρινοπράσινη και ελαφρά τριχωτή. Το φθινόπωρο τα φύλλα του αποκτούν πορφυρούς χρωματισμούς πριν την πτώση τους. Τα άνθη του εμφανίζονται τον Απρίλιο και λόγω του μικρού μεγέθους είναι απαρατήρητα. Ο καρπός είναι πτερυγιοφόρο κάρυο.

Φροντίδα του Acer negundo

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα 

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα

Αρχές της άνοιξης, μετά τα τελευταία κρύα χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης. Το φθινόπωρο χρειάζεται κορυφολόγημα των ξερών και των τραυματισμένων βλαστών για μέγιστη και πυκνό φύλλωμα.

Χρήσεις του Acer negundo

  • Χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες και σε δενδροστοιχίες.
  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου για τη δημιουργία σκιασμένων επιφανειών.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα ή κωνοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.