Σπάρτο ένας θάμνος ιδιόμορφης εμφάνισης με κίτρινα άνθη!

Το Σπάρτο ή Σπάρτος (Spartium junceum) είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό ανήκει στην οικογένεια Fabaceae, η οποία χαρακτηρίζεται από τα πενταμερή ζυγόμορφα άνθη με μορφή πεταλούδας. Αποτελεί το μοναδικό είδος του γένους και είναι θάμνος. Η καταγωγή είναι από την περιοχή της Μεσογείου. Απαντά αυτοφυές σ’ όλη την Ελλάδα. Τα φυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές και είναι από τα πιο κοινά θαμνώδη είδη στην Ελλάδα.

Περιγραφή του σπάρτου

Το σπάρτο είναι ένας θάμνος ιδιόμορφης εμφάνισης, με πολλούς, κυλινδρικούς, πράσινους βλαστούς και φθάνει σε ύψος τα 3 μέτρα. Οι βλαστοί του είναι σχεδόν γυμνοί, χωρίς φύλλα, διότι διαθέτει ελάχιστα λεπτά φυλλάρια. Τα άνθη του έχουν έντονο κίτρινο χρώμα, είναι αρωματικά και εκφύονται σε επάκριες ταξιανθίες. Ανθίζει από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τον Αύγουστο. Ο καρπός του είναι χέδρωπας επίπεδος, τριχωτός μήκους 6-8 εκ. και πλάτους 7 χιλ.

Φροντίδα του σπάρτου

Συνθήκες ανάπτυξης

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη. Προτιμά τα αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες και φωτεινές θέσεις.

Πότισμα 

Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο χρειάζεται συχνό πότισμα.

Λίπανση

Η εφαρμογή λιπάσματος γίνεται δυο φορές το χρόνο. Μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου. 

Ανθεκτικότητα 

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο ψύχος σε θερμοκρασίες μέχρι τους -12°C. Ανθεκτικό την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανθεκτικό στην ξηρασία, σε άγονα και ξηρά εδάφη. Ανθεκτικό στους ισχυρούς ανέμους.

Κλάδεμα

Αρχές της άνοιξης, μετά τα τελευταία κρύα χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης. Χρειάζεται κορυφολόγημα των ώριμων ανθέων και των ξερών κι αδύναμων βλαστών όλες τις εποχές, για μέγιστη και ποιοτικότερη ανθοφορία.

Ιδανική επιλογή για φυτεύσεις πρανών, πλαινών δρόμων, δημοσίων πάρκων. Κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές.

Εχθροί και Ασθένειες

Το σπάρτο θεωρείται από τα πιο ανθεκτικά φυτά και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από προσβολές εντόμων είτε άλλων ασθενειών. Μπορεί να παρατηρηθεί σάπισμα των ριζών εξαιτίας του υπερβολικού ποτίσματος και κατά συνέπεια μείωση της ανάπτυξης του.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.