Ροδιά Wonderful, ένα εντυπωσιακό φυτό

Ρόδι, Καρπός, Punica Granatum, Βιταμίνες

Η Ροδιά είναι φυτό του γένους Punica της οικογένειας Punicaceae. Η ροδιά Punica granatum κατάγεται από την Περσία. Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη pomum που σημαίνει μήλο και granatus που σημαίνει με σπόρους. Το ρόδι χαρακτηρίζεται ως «ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας».

Περιγραφή του φυτού

Η ροδιά είναι δένδρο ή θάμνος φυλλοβόλος με πολύ γρήγορη αύξηση. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 5-8 m. Η ποικιλία Wonderfull είναι ένα δέντρο με πολλά αγκάθια και μεγάλους καρπούς με στιλπνή φλούδα και κόκκινο έντονο χρώμα. Ο κορμός της διακλαδίζεται χαμηλά και δημιουργεί πυκνή κόμη από νεαρούς και λεπτούς βλαστούς μεγάλου μήκους. Τα φύλλα της είναι αντίθετα, μικρά, λογχοειδή, στην αρχή κοκκινωπά, αργότερα γίνονται πράσινα και γυαλιστερά. Τα άνθη έχουν λευκό ή κόκκινο χρωματισμό ανάλογα με την ποικιλία. Εμφανίζονται μετά τα φύλλα στο τέλος της Άνοιξης από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Τα άνθη φέρονται σε ομάδες 2-7 μαζί, επάκρια στην τρέχουσα βλάστηση και διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους:

  • τα αρσενικά (άγονα), είναι μικρά σε μέγεθος, κωνικά στη βάση τους με βραχείς στύλους και πέφτουν γρήγορα, και
  • τα ερμαφρόδιτα (γόνιμα), είναι μεγάλα σε μέγεθος, κυλινδρικά στη βάση τους και φέρουν τους καρπούς.

Ο καρπός της ροδιάς είναι μηλόμορφη σφαιρική ράγα ομφαλοφόρος, με περικάρπιο δερματώδες, κιτρινέρυθρο ή ερυθρό, και περικλείει πολυάριθμους χώρους, χωρισμένους από μεμβρανώδη διαφράγματα.

Ρόδι, Δέντρο Ροδιού, Καρπός, Φύλλα

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Χρειάζεται πλούσια, βαθιά, αμμοαργιλώδη και αρδευόμενα εδάφη. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με μέτρια σκιά ή ηλιόλουστες.

Άρδευση:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που χρειάζεται αρκετό νερό. Οι αρδεύσεις κατά την περίοδο της άνθησης και της ανάπτυξης του καρπού πρέπει να γίνονται με ορισμένο πρόγραμμα ώστε να υπάρχει επαρκής υγρασία στο έδαφος.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Κλάδεμα διαμόρφωσης του φυτού σε

  • Θάμνο: Γίνεται το χειμώνα, μετά τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο φύτευσης. Επιλέγονται 3-5 κορµοί με ομοιόμορφη κλίση και ανάπτυξη προκειµένου να διαµορφωθεί θάµνος µορφής ανοιχτού κυπέλλου.
  • Μικρό δέντρο: Τα νεαρά δενδρύλλια ενός έτους κλαδεύονται το χειμώνα σε ύψος περίπου 30 εκ. περίπου και τον επόμενο χειμώνα διατηρούνται πάνω από αυτό το σημείο 3-5 βραχίονες, οι οποίοι θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από τον κορμό σε σχήμα βάζου.

Το κλάδεμα καρποφορίας της ροδιάς αποσκοπεί στο καλό φωτισμό και αερισμό του δένδρου. Περιλαμβάνει:

  • Αφαίρεση των βλαστών που μπλέκονται στο εσωτερικό της κόμης.
  • Αφαίρεση ξερών βλαστών και κλαδιών.
  • Ελαφριά βράχυνση των μακριών βλαστών για προώθηση της καρποφορίας.
  • Αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών και παραφυάδων.
Κόκκινο Λουλούδι, Ρόδι Λουλούδι, Ρόδι

Εχθροί και Ασθένειες

Εχθροί

Οι πιο συχνοί εχθροί της ροδιάς είναι οι αφίδες, οι οποίες αποµυζούν τους φυτικούς χυµούς, κυρίως από τους νεαρούς βλαστούς αλλά και τα φύλλα και τα άνθη. Εµφανίζονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Ο ψευδόκοκος, η βαµβακάδα, που προσβάλει βλαστούς και φύλλα και εξασθενεί τα δένδρα.

Η μεσογειακή μύγα, η οποία προσβάλλει τους καρπούς και παρατηρείται σχίσιμο του.

Τα τζιτζίκια, τα οποία προσβάλλουν τα φύλλα των ακραίων βλαστών με αποτέλεσμα να παίρνουν κιτρινωπό χρώμα με λευκές αποχρώσεις.

Ασθένειες

Τα φύλλα της ροδιάς προσβάλλονται κυρίως από ωίδιο και σκωριάσεις. Σηµαντικοί µύκητες που προσβάλουν τα άνθη και τους καρπούς είναι ο βοτρύτης και η αλτερνάρια. Οι ζηµιές που προκαλούν είναι σηµαντικές για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.