Πλέκτρανθος: Ιδανικός για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο!

Ο Πλέκτρανθος Plectranthus coleoides variegata είναι μέλος της οικογένειας Lamiaceae. Το γένος αποτελείται από περίπου 400 είδη, τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις. Κάποια χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική τοπίου, μερικά ως τρόφιμα, φάρμακα αλλά και ως καθαριστές του αέρα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ορισμένα είδη τρομάζουν τα φίδια. Η οσμή που εκλύεται από τα αιθέρια έλαια των φύλλα του δρα ως απωθητικό κουνουπιών. Κατάγεται από την Αφρική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Το όνομα Plectranthus προέρχεται από τις ελληνικές ρίζες “plectron”, που υποδηλώνουν την ώθηση, και “anthos”, που σημαίνει λουλούδι. Πολλοί τα ονομάζουν κωνοφόρα λουλούδια, αναφερόμενοι στο κωνικό σχήμα που έχει η βάση των πετάλων τους.

Περιγραφή του φυτού

Ο πλέκτρανθος είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό αργής ανάπτυξης. Ο βλαστός και οι μίσχοι του είναι διακλαδισμένοι, τετράγωνοι και τριχωτοί. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, χνουδωτά, σκούρο πράσινα με κρεμ οδοντωτές παρυφές. Τα άνθη του αποτελούνται από δύο χείλη σα ράμφος, πάνω στα οποία υπάρχουν στίγματα. Αποτελείται από μικροσκοπικούς, άχρωμους αδένες. 

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

  • Εξωτερικό χώρο: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με μέτρια σκιά ή σκιερές θέσεις.
  • Εσωτερικό χώρο: Τοποθετήστε τον πλέκτρανθο σε καλά φωτισμένα δωμάτια, μακριά από κρύα και ζεστά ρεύματα.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους 5°C. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης για να διατηρήσουμε το σχήμα του

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Σε υγρά περιβάλλοντα προσβάλλεται από τον βοτρύτη στον οποίο οφείλονται οι γκρίζες κηλίδες στα φύλλα.

Είναι κατάλληλο για

  • μεμονομένες φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα,
  • εδαφοκάλυψη,
  • φύτευση σε γλάστρες για μπαλκόνια, βεράντες.
  • δρα ως απωθητικό κουνουπιών.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.