Σελόζια, το τροπικό φυτό με το εντυπωσιακό άνθος!

Φυτό, Λουλούδι, Άνθινος, Φύση, Κήπος

Η Σελόζια η πτερωτή (Celosia Plumosa) είναι ευρέως γνωστή και ως “αλογοουρά” και “λειρί του κόκκορα” εξαιτίας του άνθους της. Το γένος Celosia είναι ένα μικρό γένος εδώδιμων και καλλωπιστικών φυτών και ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae.

Η ονομασία του γένους προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κήλεος», που σημαίνει «καύση» και αναφέρεται στο σχήμα των ανθέων, το οποίο μοιάζει με φλόγα. Προέρχεται από τροπικές περιοχές.

Περιγραφή του φυτού

Η σελόζια είναι ετήσιο ποώδες φυτό, το οποίο σε ύψος μπορεί να φτάσει από 20 έως 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα το μήκος τους φτάνει τα 10 έως 20 cm και αναπτύσσονται σε ολόκληρο το μήκος του βλαστού. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο.

Τα άνθη της έχουν έντονα χρώματα και φύονται σε επάκριες ταξιανθίες. Τα χρώματα που βρίσκουμε συνήθως είναι κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και φουξ. Η ανθοφορία της διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Φωτιά-Crested, Celosia, Άνθρωπος Κουφός

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

Πότισμα:

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά της. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού. 

Τip!

Κατά το πότισμα αποφύγετε να ρίχνετε νερό στα άνθη και τα φύλλα, διότι καταστρέφονται οι ταξιανθίες της.  

Λίπανση:

Για να πετύχετε μεγάλη παραγωγή ανθοφορίας, λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Κλάδεμα:

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Η αφαίρεση του πρώτου άνθους ενισχύει την ανθοφορία της.  

Χρήσεις του φυτού

Η σελόζια είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας του σχήματος και των έντονων χρωμάτων στα άνθη του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους,
  • οι χαμηλές ποικιλίες του δημιουργούν όμορφες μπορντούρες και
  • οι ταξιανθίες της χρησιμοποιούνται στην ανθοδετική τέχνη σε ανθοσυνθέσεις και σαν αποξηραμένο.

Ασθένειες και έντομα

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε παράσιτα και ασθένειες. Οι πιο κοινοί εχθροί του είναι:

  • ο βοτρύτης, ο οποίος προκαλεί σάπισμα των βλαστών και των φύλλων και
  • ο τετράνυχος, ο οποίος προκαλεί ξήρανση στα φύλλα.

Η καταπολέμηση τους μπορεί να γίνει με φυτοπροστευτικά σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.