Φεϊζόα ένας θάμνος με εντυπωσιακό άνθος

Feijoa, Λουλούδι, Εδώδιμος, Πέταλα, Φυτό

Η Φεϊζόα (Acca sellowiana ή Feijoa sellowiana) γνωστή και ως γκουάβα ανανά ή γκουαβαστέν ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae και προέρχεται από τη Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα από την Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Περιγραφή

Η φεϊζόα είναι ένας αειθαλής θάμνος με αργό ρυθμό ανάπτυξης. Το μέγιστο ύψος του σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα και η διάμετρος του τα 5 μέτρα. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, δερματώδη, σκούρο πράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια τους.

Τα άνθη της είναι λευκού ή ροζ χρώματος, με χαρακτηριστικούς, μεγάλους, κόκκινους στήμονες. Η φεϊζόα ανθοφορεί το καλοκαίρι δίνοντας πλούσια, εντυπωσιακή ανθοφορία.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια λόγω του πυκνού φυλλώματος του.

green round fruits lot

Φροντίδα

Συνθήκες ανάπτυξης 

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης προστατευμένες από τους ψυχρούς ανέμους. Ευδοκιμεί σε κάθε τύπου ξηρά, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη.

Πότισμα  

Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.

Ανθεκτικότητα 

Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία αλλά μέτρια αντοχή στις ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα.

Κλάδεμα 

Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη αφαιρούμε ξερά ή άρρωστα κλαδιά. Ακόμα, μπορεί να γίνει αραίωση των πυκνών κλαδιών. Μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δένδρο με τα κατάλληλα κλαδέματα.

Συστατικά και Χρήσεις της φεϊζόα

Η φεϊζόα εκτός από καλλωπιστικούς λόγους μπορεί να καλλιεργηθεί για τους καρπούς της. Τόσο τα άνθη όσο και οι καρποί του φυτού είναι εδώδιμοι.

Ο καρπός της φεϊζόα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και C και ηλεκτρολύτες. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες και πηκτίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καταπολέμηση των εντερικών διαταραχών.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.