Τούγια Έμεροντ, ένα σμαράγδι για τον κήπο σας

Η Τούγια Έμεροντ (Thuja occidentalis emeraud) είναι ένα όμορφο καλλωπιστικό κωνοφόρο που αναπτύσσεται σαν μικρό δέντρο και φυτεύεται ομαδικά ή μεμονωμένα. Το γένος Thuja ανήκει στην οικογένεια Cupressaceae στην οποία ταξινομούνται περίπου 140 είδη κωνοφόρων δένδρων και θάμνων. Προέρχεται από τον Καναδά και τις Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες.

Περιγραφή

Η Τούγια Έμεροντ ή έμεραλντ είναι ένα κωνοφόρο δέντρο, αργής ανάπτυξης με τελικό ύψος τα 2-4 m. Η κόμη της έχει σχήμα κώνου. Ακόμα, διαθέτει πυκνό φύλλωμα με λαμπερό πράσινο χρώμα. Τα φύλλα της είναι λεπιοειδή και πιεσμένα πάνω στα κλαδιά. Οι κώνοι αρχικά είναι πράσινοι και όρθιοι και όταν ωριμάζουν γίνονται καστανοί και κρεμάμενοι.

green fern in close up photography

Φροντίδα

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Εφαρμογή ενός πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα 

Είναι ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό και αντέχει μέχρι και τους -20°C. Αντέχει σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κατάλληλο για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα 

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Το κλάδεμα χρειάζεται για την διατήρηση της συμπαγής κόμης και του κωνικού σχήματος της.

Ιδανική επιλογή για:

  • Κατάλληλο φυτό για ψηλούς πυκνούς φράχτες.
  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου ή στο βραχόκηπο.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλη για φύτευση σε γλάστρες.

Εχθροί και Ασθένειες

Η τούγια έμαραλντ είναι ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ο πιο κοινός εχθρός της είναι η προσβολή από τα κοκκοειδή.

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από την προσβολή του μύκητα, φυτόφθορα, όπου παρατηρείται η ξήρανση των φυτών που ξεκινάει από το εσωτερικό των κλαδιών προς τα έξω.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.