Αγιόκλημα, το αρωματικό αναρριχώμενο!

Λουλούδι, Φυτό, Πάρκο, Φύση, Κήπο

Το Αγιόκλημα (Lonicera japonica) είναι ένα πολυετές, ημιαειθαλές, αναρριχώμενο φυτό με έντονα αρωματική ανθοφορία. Ανήκει στην οικογένεια των Caprifoliaceae. Προέρχεται από την Aνατολική Ασία.

Αναπτύσεται γρήγορα καλύπτοντας κάγκελα και περιφράξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περιγραφή φυτού

Το αγιόκλημα είναι φυτό εύρωστο, με φύλλα γκριζοπράσινα. Τα άνθη του είναι λευκά ως υποκίτρινα και κρεμ. Εμφανίζονται από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού κι είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Έχει πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επεκτατικό. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Caprifolium, Λουλούδια, Αιγόκλημα

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία:  Προτιμά ηλιόλουστες κι ημισκιερές θέσεις που είναι προστατευμένες από τους ισχυρούς ανέμους. Μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορους τύπους εδαφών με προϋπόθεση την καλή αποστράγγιση.

Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του.

Κλάδεμα: Εάν δεν είναι επιθυμητή η ελεύθερη ανάπτυξη, τότε το αγιόκλημα κλαδεύεται αυστηρά την περίοδο του χειμώνα.

Λίπανση: Αν φυτευτεί σε κατάλληλο έδαφος είναι μικρές οι απαιτήσεις λίπανσης. Αρκεί η προσθήκη κοκκώδους λιπάσματος πριν την άνοιξη και το φθινόπωρο για ενίσχυση της ανθοφορίας του.

Χρήση: Είναι κατάλληλο για χρήση σε πέργκολες, περιφράξεις, βραχόκηπους και μπορντούρες, Χρησιμοποιείται ως φυτό εδαφοκάλυψης και σε επικλινείς επιφάνειες.

Ασθένειες και εχθροί

Το αγιόκλημα προσβάλλεται από αφίδες, μελίγκρα και από τη βαμβακάδα.

Σπάνια συναντάμε μυκητολογικές προσβολές του φυτού από ωίδιο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.