Κυπαρίσσι, το κωνοφόρο συνιφασμένο με την μακάβρια αισθητική!

Το γένος Cupressus, της οικογένειας Cupressaceae, περιλαμβάνει 19 γένη. Το κυπαρίσσι αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Μεσογείου. Θεωρείται σημαντικό στοιχείο του φυσικού τοπίου αλλά και πολλών θρησκευτικών χώρων.

Περιγραφή

Το Κυπαρίσσι ορθόκλαδο (Cupressus sempervirens var. pyramidalis) είναι δέντρο αειθαλές, ευθυτενές κωνοφόρο με τελικό ύψος 15-20 m. Η κόμη του είναι πυραμιδοειδή, λαμπερού πράσινου χρώματος. Είναι μόνοικο είδος και φέρει αρσενικούς και θηλυκούς ιούλους στα άκρα των βραχυκλαδίων. Η άνθηση παρατηρείται από Ιανουάριο έως Απρίλιο. Τα φύλλα του είναι λεπιοειδή, τριγωνικά, σταυροειδώς αντίθετα. Ο καρπός του είναι καστανός, γυαλιστερός, σφαιρικός κώνος.

Cypress, Cypress Cones, Cupressus

Φροντίδα

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Προτιμά θέσεις με μέτρια σκιά ή ηλιόλουστες προστατευμένες από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα πλήρες, κοκκώδες λίπασμα σκορπίζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Ευδοκιμεί σε μέρη με ήπιο χειμώνα και αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους – 18ο C. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης, της κόμης και να αφαιρούνται όλοι οι πλευρικοί βλαστοί, για να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Χρήσεις του φυτού

Το κυπαρίσσι χρησιμοποιείται σε τεχνικές φυτείες, για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση αλλά και για αντιπυρικούς σκοπούς.

Είναι κατάλληλο για:

  • Ιδανικό για πάρκα και αυλές.
  • Διαμορφώνει όμορφες συστάδες.
  • Για δημιουργία ανεμοφραχτών.
  • Για δεντροστοιχιών σε πάρκα, δρόμους.
  • Για φύτευση γλαστρών.
  • Σε μεμονωμένες θέσεις.
  • Για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.