Γαρύφαλλο, το άνθος του Δία!

Γαρύφαλλο, Λουλούδι, Φυτό, Κήπος, Ευώδης, Άνθιση

Το Γαρύφαλλο ή αλλιώς Δίανθος ο καρυόφυλλος, (Dianthus caryophyllus), είναι πολυετές, ποώδες, εύοσμο ανθόφυτο που ανήκει στην οικογένεια των Caryophyllaceae. Η μυθολογία αναφέρει ότι ο Δίας, ζηλεύοντας που η Ήρα είχε αγαπημένο της λουλούδι τον κρίνο, έριξε έναν κεραυνό στη γη και τότε φύτρωσε το γαρύφαλλο, που πήρε το όνομά του, Δίανθος, δηλαδή άνθος του Δία.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα, λογχοειδή και στενόμακρα. Τα άνθη του εμφανίζονται στους επάκριους βλαστούς σε πάρα πολλά χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς. Η ανθοφορία ξεκινάει απο τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Παρουσιάζει πυκνή βλάστηση και το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά.

Γαρίφαλο, Μπουκέτο Γαρίφαλα

Φροντίδα φυτού

➢ Τοποθεσία:  Προτιμά εδάφη πολύ καλά στραγγιζόμενα. Προτιμά τις ηλιόλουστες και φωτεινές θέσεις. Η μειωμένη ανθοφορία της είναι ένδειξη ότι δεν δέχεται αρκετό φως. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο ψύχος και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

➢ Πότισμα: Θέλει συχνά ποτίσματα και προσθήκη λιπάσματος κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι για συνεχόμενη ανθοφορία. Έχει μέτριες ως μεγάλες απιτήσεις σε νερό, ειδικά αν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες.

➢ Κλάδεμα: Αρχές της άνοιξης, μετά τα τελευταία κρύα χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης. Χρειάζεται κορυφολόγημα των ώριμων ανθέων και των ξερών κι αδύναμων βλαστών όλες τις εποχές, για μέγιστη και ποιοτικότερη ανθοφορία.

Γαρίφαλα, Λουλούδια, Κόκκινα Λουλούδια, Πέταλα

Ασθένειες και εχθροί

Το γαρύφαλλο προσβάλεται συχνά από σκωρίαση, μια μυκητολογική ασθένεια. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους κάλυκες της γαριφαλιάς, όπου σχηματίζονται φλύκταινες. Ως σύμπτωμα εμφανίζεται χλώρωση και ξήρανση του φυτού. Ευνοϊκές συνθήκες για την ασθένεια είναι η υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες χαμηλότερες από 21οC. 

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.