Γιούκα, ανθεκτικό φυτό με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία!

Κρινοειδές Φυτό Και Άνθος, Φοίνικας

Η Γιούκα (Yucca gloriosa) είναι ένα αειθαλές φυτό, γένος πολυετών θάμνων και δέντρων της οικογένειας των Asparagaceae. Φέρει ροζέτες τους από ίσια, μακριά και σκληρά φύλλα σε σχήμα λόγχης. Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και καθόλου απαιτητικό φυτό με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Προέρχεται από το Μεξικό και το άνθος της είναι το εθνικό λουλούδι του Ελ Σαλβαδόρ που είναι γνωστό ως “flor de izote”.

Περιγραφή φυτού

Είναι ένα φυτό αργής ανάπτυξης που το τελικό του ύψος μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα, λογχοειδή με σκούρο πράσινο χρώμα. Είναι πολύ δύσκαμπτα και το μήκος τους φτάνει τα 30–50 εκατοστά. Παρουσιάζει εντυπωσιακή ανθοφορία από λευκές ταξιανθίες ύψους 1-1, 50 m, που εμφανίζονται στο τέλος του καλοκαιριού. Τα άνθη έχουν σχήμα καμπανοειδές κι ο καρπός είναι ένα επίμηκες μούρο μήκους περίπου 8 εκατοστών.

Κρίνος Παλάμης, Φοίνικας, Κρινοειδές Φυτό Και Άνθος

Φροντίδα φυτού

➢ Τοποθεσία: Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αλλά και ευδοκιμεί και στις ημισκιερές. Ιδανικό είναι ένα σημείο με νότιο ή ανατολικό προσανατολισμό και προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Αναπτύσσεται ευνοϊκά σε όλους τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτική στην αλατότητα.

➢ Πότισμα: Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και μπορεί να αντέξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πότισμα.

➢ Κλάδεμα: Δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα. Χρειάζεται μόνο να αφαιρούνται νεκρά ή γερασμένα φύλλα από τη βάση του φυτού.

Ασθένειες και εχθροί

Η γιούκα είναι γενικά ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Προσβολές από έντομα εμφανίζονται σπάνια. Μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο και κοκκοειδη (ψώρα), τα οποία αντιμετωπίζονται με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. 

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.