Αρέκα, ένας κομψός κι ανθεκτικός φοίνικας!

84b399a2-d5b0-4e4f-aa77-f87bb1495491

Η Αρέκα (Dypsis lutescens) είναι ένας κομψός κι ανθεκτικός φοίνικας που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως φυτό εσωτερικού χώρου με μοναδικά αισθητικά αποτελέσματα. Είναι εγγενές στις υγρές δασικές περιοχές της Μαδαγασκάρης. Στον εγγενή βιότοπό του απειλείται με εξαφάνιση. Η Αρέκα ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Απορροφά τοξικές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη κι εμπλουτίζει τον αέρα με οξυγόνο.

Περιγραφή φυτού

Έχει μεγάλα και σύνθετα φύλλα με 40-60 ζεύγη φυλλαριών σε σχήμα λόγχης. Το μήκος τους φτάνει τα 2 μέτρα. Τα μακριά φύλλα του έχουν παλαμοειδές σχήμα και έντονο πράσινο χρώμα. Με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε χρυσοκίτρινα. Μοιάζει αρκετά με την Κέντια. Μετά από μερικά χρόνια ανθίζει και σχηματίζει στελέχη με καρπούς.

Φροντίδα φυτού

➢ Τοποθεσία

Θέλει έναν σχετικά ζεστό χώρο με θερμοκρασία πάνω από 15°C. Αποφύγετε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα καθώς θα βλάψουν το φύλλωμά του. Προτιμά την υγρή ατμόσφαιρα γι’ αυτό καλό είναι να ψεκάζετε το φύλλωμά του με νερό.

➢ Πότισμα

Πάντα ελέγχουμε το χώμα της γλάστρας πριν ποτίσουμε για να διαπιστώσουμε αν είναι υγρό ή στεγνό. Είναι φυτό που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Αρκεί ένα πότισμα την εβδομάδα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Κατά τους χειμερινούς μήνες αραιώνουμε τα ποτίσματα.

➢ Λίπανση

Χρειάζεται υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του. Λιπαίνουμε κάθε εποχή, εκτός από τους χειμερινούς μήνες, όταν το φυτό είναι συνήθως αδρανές. Αυτό δίνει στο φυτό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα το βοηθήσουν.

➢ Κλάδεμα

Το κόψιμο των φύλλων από την κορυφή ενός στελέχους θα ανακόψει την ανάπτυξή του. Κλαδεύουμε τα παλιά κίτρινα φύλλα που φύονται από τη βάση του φυτού. Τις καφέ άκρες μπορούμε να τις αφαιρούμε με ένα ψαλίδι.

➢ Μεταφύτευση

Κάθε 2-3 χρόνια η αρέκα χρειάζεται μεταφύτευση σε νέα γλάστρα . Χρησιμοποιούμε χώμα τύρφης και ελαφρόπετρα για να παρέχουμε καλή αποστράγγιση.

Προβλήματα

  • Περιφερειακές μαράνσεις στις άκρες των φύλλων δείχνουν πως η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και πρέπει ψεκάσουμε τα φύλλα του φυτού με νερό.
  • Προσβάλλεται συχνά από έντομα παράσιτα, όπως αφίδες κι αλευρώδεις.
  • Σπάνια προσβάλλεται από τετράνυχο.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.