Συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των φυτών!

53fb0a67-d031-4f94-a434-dbb61125dae0

Ένας οδηγός για να φροντίζετε σωστά τα φυτά σας και να τα διατηρείται πάντα εύρωστα!!!

Πότε φυτεύουμε;

Φυτά που είναι σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο με εξαίρεση τις περιόδους που έχει παγετό ή καύσωνα. Φυτά γυμνόρριζα ή με μπάλα χώματος φυτεύονται από τις

αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος του Μαρτίου, τότε που βρίσκονται σε «λήθαργο». Αυτό το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με το κλίμα του τόπου, όσο πιο νότια πάμε τόσο στενεύει.

Πού φυτεύουμε;

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα φυτά μας τον χώρο που τους είναι απαραίτητος. Εκεί που θα γίνει η φύτευση πρέπει να υπάρχει επάρκεια χώματος, αρκετός χώρος για να

αναπτυχθούν σε βάθος, σε πλάτος και σε ύψος. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ανάλογος με το τελικό μέγεθος του κάθε φυτού.

Τι είδη φυτών φυτεύουμε;

Οι κλιματικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους, η επάρκεια νερού και η ποιότητά του, ο φωτισμός είναι οι κυριότεροι παράγοντες που μας καθοδηγούν στην επιλογή των φυτών.

Πέραν αυτών όμως μας ενδιαφέρουν και η διάταξη των φυτών στο χώρο και το αισθητικό αποτέλεσμα.

5347ae57-2ec7-40a4-869c-56366f5e56e0

Τι φροντίδες απαιτούν τα φυτά;

Πότισμα τακτικό, μερικά σκαλίσματα, κάποιο κλάδεμα όλα θα χρειαστούν και λίπανση χωρίς όμως υπερβολές. Για να καταλάβουμε τις ανάγκες των φυτών πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζεται τα παρακολουθούμε για να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τους ή τα προβλήματά τους. Για αυτά τα τελευταία θα χρειαστούμε τη βοήθεια ενός γεωπόνου ο οποίος θα μας συστήσει τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε ή για να καταστείλουμε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Γενικά, υγιή και δυνατά φυτά υποφέρουν πολύ λιγότερο από τέτοιες αντιξοότητες!

Πως φυτεύουμε;

Είναι εύκολη δουλειά ίσως και ευχάριστη.

  • Σκάβουμε το λάκκο με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες απ’ αυτές που έχει γλάστρα ή μπάλα του φυτού που θα φυτέψουμε.
  • Αν το χώμα δεν είναι καλής ποιότητας, προσθέτουμε στον πυθμένα του λάκκου λίπασμα ή βελτιωτικό εδάφους. Σκεπάζουμε το λίπασμα με λίγο χώμα.
  • Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό απ’ τη γλάστρα του και το τοποθετούμε στο λάκκο. Προσέχουμε ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν και πριν. Δεν θέλουμε να θάψουμε το φυτό μας!
  • Γεμίζουμε το λάκκο με χώμα και το πιέζουμε ελαφρά.
  • Ποτίζουμε και στηρίζουμε το φυτό αν αυτό είναι απαραίτητο. Κατά κανόνα δέντρα και αναρριχώμενα θέλουν στήριξη και δέσιμο. Χρησιμοποιούμε μαλακό και εύκαμπτο, πλαστικό σκοινί για να μην πληγώσουμε το φυτό. Τα δεσίματα δεν είναι μόνιμα. Χρειάζονται έλεγχο και ανανέωση.
5986214d-7f49-42bb-aee1-6372a322434f

Πότισμα

Το πότισμα των φυτών είναι μία διαδικασία που δεν υπακούει σε κανόνες αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κάθε φυτού και να προσδιορίζουμε τις απαιτήσεις του. Οι ανάγκες του εξαρτώνται από το ίδιο το φυτό και από τις εξωτερικές συνθήκες. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε όλα όσα πρέπει να ακολουθήστε για να ποτίζετε σωστά τα φυτά σας.

https://www.garden-for-all.com/post/copy-of-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%82

Λίπανση

Στους κήπους αλλά πολύ περισσότερο στις γλάστρες είναι απαραίτητο να δίνουμε λίπασμα στα φυτά μας ώστε αυτά να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν σωστά και να είναι εύρωστα και υγιή. Η βασική λίπανση στους κήπους γίνεται προς το τέλος του χειμώνα και η συμπληρωματική όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης. Δηλαδή βάζουμε λίπασμα συμπληρωματικά κάθε δύο μήνες εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Δεν λιπαίνουμε άρρωστα φυτά. Δεν λιπαίνουμε απότιστα φυτά. Στις γλάστρες προτιμούμε υδατοδιαλυτά λιπάσματα από τα κοκκώδη. Τέλος δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάποιων ειδών.

Κλάδεμα

Ένα φυτό θέλει κλάδεμα για να αφαιρεθούν τα περιττά κλαδιά του και να βελτιωθεί η ανάπτυξή του. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης με την ανθοφορία και επιπλέον βοηθά στον καλό αερισμό της φυλλωσιάς του. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε συμβουλές για το σωστό κλάδεμα των φυτών σας.

https://www.garden-for-all.com/post/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%B1

c6570ea4-841b-45e6-b4e6-4978a9f2832c

Πηγή: https://www.fitoriatsakiris.gr/el/gardener-guide/genikes-symboyles-gia-ti-fyteysi-kai-ti-frontida-ton-fyton.html

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.