Κήπος και Παιδιά

4b72c9e6-c2f2-4183-98fb-5082489a6a78

Η κηπουρική είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά. Δεν χρειάζεται να έχετε κήπο για να ασχοληθούν τα παιδιά σας με την κηπουρική ακόμα και μερικές γλάστρες σε ένα μπαλκόνι αρκούν! Πάμε να δούμε όμως με τι θα μπορούσαν τα παιδιά να ασχοληθούν ώστε μάθουν και να εκπαιδευτούν αλλά ταυτόχρονα να διασκεδάσουν.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά θα ήταν να μάθουν να καλλιεργούν λαχανικά π.χ. ντομάτες, αγγουράκια, ώστε να δουν από που προέρχεται αυτό που τρώνε. Θα μπορούσατε να αγοράσετε είτε σποράκια είτε έτοιμα φυτά και να τα φυτέψετε μαζί τους. Έπειτα να τους εξηγήσετε ποια είναι η καθημερινή φροντίδα που χρειάζονται τα φυτά αυτά ώστε να σας βοηθάνε. Σίγουρα το πιο διασκεδαστικό κομμάτι θα είναι όταν θα έρθει η στιγμή να κόψουν τα φρέσκα λαχανικά και να τα φάνε!! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα φρούτα, φυτεύοντας τα δέντρα της αρεσκείας σας.

Επίσης, μπορείτε να γνωρίσετε στα παιδιά σας τα αρωματικά φυτά και να προσπαθήσετε να τα μάθουν με τις χαρακτηριστικές τους μυρωδιές. Όταν έρθει η ώρα να τα συγκομίσετε για να τα αποξηράνετε μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν και να τους δείξετε με ποιο τρόπο γίνεται.

4cf0c785-9d26-40ea-8edd-22e3a6e1702e

Εκτός όμως από τα λαχανικά, τα φρούτα και τα αρωματικά φυτά μια καλή ιδέα είναι και τα ανθοκομικά φυτά. Όπου μπορείτε να τους δώσετε την ελευθερία να διαλέξουν ποιο φυτό τους αρέσει, να το φυτέψουν στο χώμα και να το φροντίζουν καθημερινά! Φυτεύοντας στον κήπο σας πολύχρωμα λουλούδια και φυτά σε διάφορα σχήματα θα τα βοηθήσετε να αντιληφθούν καλύτερα τα χρώματα και να καταλάβουν τις διαφορές μεταξύ των σχημάτων.

Εξήγησε στα παιδιά σας πως ένας σπόρος ή ένα κουκούτσι με τη δική τους φροντίδα μπορεί να μπορεί να γίνει φυτό ή δέντρο, πως τα φυτά φωτοσυνθέτουν, πως λειτουργεί το οικοσύστημα, πως τα φυτά υποστηρίζουν έντομα, πουλιά και άλλα ζώα.

Χρησιμοποίηστε έναν μεγεθυντικό φακό για να παρατηρήσετε μαζί με το παιδί τα λουλούδια ή διαφορές στο φύλλωμα των φυτών. Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών υλικών του κήπου που μπορείτε να τους εξηγήσετε με απλές έννοιες ώστε να κατανοήσουν το κύκλο της ζωής.

3d924c72-f959-4493-92ca-3106f74721d4

Βέβαια πρωτού ξεκινήσετε πρέπει να βεβαιωθείτε πως έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δηλαδή, ο φυτά που έχουν αγκάθια δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα για τα παιδιά. Επίσης, πολλά καλλωπιστικά φυτά μπορεί να έχουν δηλητηριώδη καρπούς, θα πρέπει ρωτάτε στο φυτώριο αν και κατά πόσο είναι ασφαλή τα φυτά που αγοράζετε.

Μέσα από όλες αυτές τις δημιουργικές διαδικασίες κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τον κήπο και το περιβάλλον, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα στο δικό τους παρτέρι, να σέβονται τους ζωντανούς οργανισμούς του κήπου. Πρέπει να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον και να τα δώσετε ένα ρόλο!! Επίσης, να τους δώσετε ρούχα εργασίας και εργαλεία ανάλογα με την ηλικία τους. Υπάρχουν τα κατάλληλα στην αγορά τα οποία δεν είναι επικίνδυνα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.