Πως να απωθήσουμε τα φίδια από τον κήπο μας;

6facc37b-6a98-4aa6-a0df-7522857decc3

Τα φίδια ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών και είναι πολύ παρεξηγημένα καθώς θεωρούνται ωφέλιμα, για τον άνθρωπο, αφού καταναλώνουν αρχικά έντομα και στη συνέχεια τρωκτικά. Ένα φίδι σε όλη του τη ζωή θα φάει έως 1000 τρωκτικά. Έτσι τα φίδια βοηθούν στην ισορροπία του οικοσυστήματος ελέγχοντας τους πληθυσμούς των ποντικών και των αρουραίων που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα στα σύγχρονα κτήρια. Συνεπώς η οφιοκτονία εκτός του ότι απαγορεύεται, συμβάλει στην αύξηση των παρασίτων και έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Σε συνάντηση με  άνθρωπο προσπαθεί να απομακρυνθεί και  επιτίθεται παρά μόνο όταν νοιώσει ότι κινδυνεύει. Τα φίδια διέρχονται χειμερίας νάρκης και κυκλοφορούν από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Τί είναι αυτό που θα προσελκύσει τα φίδια στο σπίτι μας?

Η ζωή των φιδιών περιλαμβάνει κυρίως τέσσερα στάδια, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους, η αναζήτηση τροφής, η ξεκούραση και η αναπαραγωγή τους. Δύο σημαντικοί λόγοι που ένα φίδι μπορεί να εμφανιστεί στον κήπο μας είναι:

  1. Η πυκνή βλάστηση που είναι μια κρυψώνα δροσιάς και ξεκούρασης τους και,
  2. Η ύπαρξη εκτεθειμένης τροφής. Επίσης έχει αναφερθεί πως το γάλα προσελκύει τα φίδια, γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να αφήνουμε πιατάκια με γάλα στον κήπο μας.
  3. Η ύπαρξη τρωκτικών στο χώρο μας τα προσελκύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
76df9f6f-9a78-4af7-b43e-4a527511ac32

Πως μπορούμε να τα απωθήσουμε?

Η προστασία από φίδια για τον κήπο μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Πάμε να δούμε μερικούς από αυτούς και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

  1. Ο πιο οικολογικός τρόπος προστασίας είναι οι γάτες στην αυλή του σπιτιού, που θα μας απαλλάξουν από την παρουσία τους.
  2. Πολύ καλός καθαρισμός από την πυκνή βλάστηση των φυτών και των αγριόχορτων- ζιζανίων τόσο στον κήπο μας όσο και στην εξωτερική περίμετρό του.
  3. Απομάκρυνση σωρών από πέτρες, βράχους ή άλλα υλικά στα οποία θα μπορούσαν τα φίδια να κάνουν τις φωλιές τους.
  4. Φροντίζουμε να μην συσσωρεύονται νερά στον κήπο μας από κάποια βρύση που στάζει ή από κάποιο σωλήνα καθώς είναι πηγή δροσιάς για τα φίδια.
  5. Καθαρισμός των σκουπιδιών, καθώς είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα για εύρεση τροφής.
  6. Προβαίνουμε σε καταπολέμηση τρωκτικών με τη χρήση ποντικοφαρμάκων.
  7. Το θειάφι με το οποίο φτιάχνουμε μια λωρίδα περιμετρικά από τον κήπο μας για να κρατήσουμε τα φίδια εκτός. Ενοχλητικό στην οσμή, αλλά αποτελεσματικό στην απώθηση. Επίσης αυτός ο τρόπος χρειάζεται συχνή ανανέωση γιατί το θειάφι με τον αέρα και την βροχή φεύγει.
  8. Μία άλλη λύση πιο μόνιμη από την προηγούμενη είναι τα απωθητικά σκευάσματα του εμπορίου τα οποία έχουν θειάφι ή άλλες ουσίες και απομακρύνουν γρήγορα φίδια και ερπετά. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται βάση των οδηγιών.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.