Άγριο Σινάπι γνωστό αγριόχορτο της Ελλάδας

cc4df6cd-221a-4287-b390-f544c0b8b51f
Το άγριο σινάπι ή λαψάνα ή βρούβα (Sinapis arvensis) είναι ένα ετήσιο πλατύφυλλο ζιζάνιο που εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα, όλες τις εποχές του χρόνου. Εντοπίζεται ακόμα και στα παρτέρια μεγαλουπόλεων.  Ανθίζει από τον Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Έχει ζωηρά κίτρινα άνθη, που σχηματίζουν ταξιανθίες, και τα φύλλα είναι μετρίου μεγέθους που εναλλάσσονται. Εμφανίζεται σε καλλιέργειες δημητριακών, ψυχανθών, καλλωπιστικών και λαχανικών. Εγκαθίσταται σε όλες τις καλλιέργειες που σπέρνονται από Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο.

Ζημιές που προκαλεί

Το άγριο σινάπι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες και η αντιμετώπιση και η καταπολέμησή του είναι πολύ δύσκολη. Μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών και υποβαθμίζει ποιοτικά τα προϊόντα τους. Σε πολλά σημεία του χωραφιού βγαίνει και ‘σβήνει΄ την καλλιέργεια. Επίσης είναι φορέας πολλών εχθρών και ασθενειών.

Ιδιότητες και Χρήσεις φυτού

— Τα φύλλα και οι σπόροι του φυτού είναι εδώδιμα. Τα φύλλα έχουν μία πικάντικη γεύση ειδικά αν τρώγονται ωμά. Τα νεαρά φύλλα χρησιμοποιούνται σαν αρωματικό σε σαλάτες ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα χρησιμοποιούνται ως λαχανικό. Οι τρυφεροί βλαστοί του S. arvensis (καθώς και του S. alba) τρώγονται βραστοί ως χόρτα (βρούβες).

— Τα σπόρια του περιέχουν φυτικά έλαια και ένα ισχυρό υδρολυτικό ένζυμο που ονομάζεται μυροσίνη. Ο σπόρος αλέθεται και η σκόνη χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα άσπρης μουστάρδας που είναι ηπιότερο από τη μαύρη μουστάρδα. Από το είδος S. alba παρασκευάζεται η λευκή μουστάρδα, από το S. nigra η μαύρη και από το S. juinca η καφέ.

90437289-9939-4e8c-90de-ac52e29de3ba

— Όλες οι βρούβες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, έχουν τονωτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και μας δίνει την αίσθηση ευεξίας.

— Ο χυμός του, αν ανακατευτεί με υδρομέλι ή κρασόμελο, ενδείκνυται για γαργάρες στις αμυγδαλίτιδες και στις χρόνιες τραχύτητες και στα σκληρώματα του λάρυγγα.

— Οι σπόροι του σιναπιού χρησιμοποιούνται αλεσμένοι για καταπλάσματα ή έμπλαστρα.

— Το λευκό σινάπι δρα ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, ορεκτικό, άφυσο, καθαρτικό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αποχρεμπτικό, αλλεργικό, τονωτικό και καυστικό.

— Το μαύρο σινάπι δρα ως ορεκτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αλλεργικό και διεγερτικό. Χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα σε ρευματισμούς, μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, καθώς προκαλεί υπεραιμία.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.