Δράκαινα, φυτό εσωτερικού χώρου που ομορφύνει σίγουρα το χώρο σας

afb5ac9e-8d9f-4be6-9663-dce3922ad699

Περιγραφή φυτού

Η Δράκαινα είναι ένα φυτό ιδανικό τόσο για το σπίτι όσο και στο γραφείο μας, καθώς είναι από τα φυτά που επιβιώνουν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις συνθέσεις. Προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη, ενώ κάποιες από τις πολλές άλλες ποικιλίες της από την τροπική Αφρική ή τη Γουϊνέα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δράκαινας όπως, η δράκαινα μαρτζινάτα ίσως η πιο γνωστή, η δράκαινα φράγκρανς, η δράκαινα lemon lime και η δράκαινα massangeana που έχουν κιτρινοπράσινα φύλλα, καθώς και οι δράκαινες ντερεμένσις και janet craig. Η δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Έχει γερό γκρίζο κορμό με μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω και διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας που επιλέγουμε.

c1dfc5b1-adf6-4f2e-bc85-375f95a15898

Συνθήκες ανάπτυξης

Η κλασσική δράκαινα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και στις συνθήκες που επικρατούν στις βεράντες μας όμως δεν αντέχει την παγωνιά. Γι’ αυτό είναι κυρίως φυτό για εσωτερικούς χώρους. Κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί η δράκαινα είναι μεταξύ των 16-25°C. Οι δράκαινες χρειάζονται αρκετό φως, αλλά όχι απευθείας διότι θα προκληθούν εγκαύματα στα φύλλα. Καλό είναι να διατηρούμε τη δράκαινα μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού.

Φροντίδα

Η δράκαινα χρειάζεται λίγο νερό αλλά το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό, το χώμα όμως πρέπει να είναι αρκετά στεγνό μέχρι το επόμενο πότισμα. Το χώμα τους πρέπει να είναι ελαφρύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη και να έχει καλή αποστράγγιση. Αν δεν την ποτίζουμε επαρκώς, θα παρατηρήσουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων που μαρτυρούν ότι το φυτό μας χρειάζεται περισσότερο νερό.

98ab21a2-d071-452a-8969-4fb5528c328a

Αν τα φύλλα της δράκαινας κιτρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι δέχεται υπερβολικό πότισμα. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με υγρό λίπασμα κατά την περίοδο της ανάπτυξης (άνοιξη και φθινόπωρο) και καθόλου κατά τους χειμερινούς μήνες. Όταν το φυτό μας σχεδόν δε χωράει στη γλάστρα τότε είναι καιρός να την μεταφυτεύσουμε σε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη χρησιμοποιώντας χώμα τύρφης και ελαφρόπετρα στον πάτο για καλή αποστράγγιση.

Και κάτι τελευταίο για τη δράκαινα…

Θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, διότι απορροφά τοξικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα και δημιουργεί ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Επίσης σύμφωνα με το feng shui η δράκαινα θα γεμίσει με θετική ενέργεια το χώρο μας!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.