Σχοινόπρασο, μια μόδα στη μαγειρική μας

038cc42f-1384-4d67-ad6c-41d3bd61ebbf

Νοστιμεύει και αρωματίζει σαλάτες, σούπες, λευκά κρέατα, ψάρια και άλλες μαγειρικές παρασκευές μας.

Περιγραφή φυτού

Το σχοινόπρασο είναι το μικρότερο είδος κρεμμυδιού, το οποίο καλλιεργείται, όχι για το βολβό του όπως το κοινό κρεμμύδι αλλά για τα φύλλα του. Ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία “allium”, την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα λουλούδια και φυτά, που συμπεριλαμβάνουν ακόμη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και άλλα. Το σχοινόπρασο είναι ένας βολβός ο οποίος σχηματίζει ποώδες πολυετές φυτό, φτάνοντας σε ύψος τα 30–50 cm. Οι βολβοί είναι λεπτοί, κωνικοί, μήκους 2–3 cm, πλάτους 1 cm και αναπτύσσονται σε πυκνές συστάδες από τις ρίζες. Τα φύλλα, τα οποία είναι κοντύτερα από ό,τι οι μίσχοι είναι κούφια και σωληνοειδή, στρογγυλά σε διατομή. Τα λουλούδια έχουν ανοιχτό μοβ χρώμα και σχήμα αστεριού με έξι πέταλα, πλάτους 1–2 cm και παράγονται σε πυκνή ταξιανθία 10-30 μαζί. Τα άνθη του είναι ρόδινα, κυλινδρικά και ανθίζουν από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο.

2cc420be-783d-4a1d-9e27-9190d87cfbce

Καλλιέργεια φυτού

Το έδαφος που προτιμά είναι μέσης σύστασης, με καλή αποστράγγιση, ενώ χρειάζεται δροσερά κλίματα με αρκετή υγρασία, για να αναπτυχθεί. Οι πιο κατάλληλες εποχές για την ανάπτυξή του είναι το φθινόπωρο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και το χειμώνα και την άνοιξη. Το σχοινόπρασο πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 cm, τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και των φυτών πάνω στη γραμμή. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορείτε εύκολα να το φυτέψετε και σε γλάστρα. Τοποθετείστε τη γλάστρα σε μια θέση στο μπαλκόνι σας που να του προσφέρει κάποιες ώρες ήλιο ή και όλη την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, δεν έχει πρόβλημα με τον αέρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα φιλικό στα βορεινά μπαλκόνια. Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μην ξεχνάτε να το ποτίζετε συχνά. Φροντίστε να έχει πάντα επάρκεια σε νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

0411165e-acf2-49dc-9015-5e1a0b2a2350

Χρήσεις

Συνήθως καλλιεργούνται για τους μίσχους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως αρωματικό βότανο και παρέχουν μια, κάπως, ηπιότερη γεύση από εκείνη των άλλων ειδών Άλλιον. Σαν βότανα τα αγριόπρασα χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα φυτά πριν την άνθησή τους. Τα σχοινόπρασα χρησιμοποιούνται με σούπες, ψάρια, σαλάτες και σάντουιτς. Το σχοινόπρασο είναι ένα από τα εκλεπτυσμένα χορταρικά της Γαλλικής κουζίνας, όπως το εστραγκόν, τα μυρώνια και ο μαϊντανός.

Το αναπτυσσόμενο φυτό του σχινόπρασου απωθεί τα ανεπιθύμητα έντομα και ο χυμός από τα φύλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό, καθώς και για την καταπολέμηση μυκητιασικών λοιμώξεων.

Ιδιότητες φυτού

Είναι ένα πολύτιμο φυτό που συμβάλλει με πολλούς τρόπους, στη διατήρηση της υγείας και στην προστασία του οργανισμού από επικίνδυνες ασθένειες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σχοινόπρασου είναι παρόμοιες με εκείνες του σκόρδου, αλλά ασθενέστερες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.