Ζαμιοκούλκας, ένα φυτό σκιάς

8dcf000e-5546-4a68-bef5-7364fde7c385

Ο Ζαμιοκούλκας είναι ίσως ένα από τα πιο κομψά φυτά εσωτερικού χώρου και συγχρόνως ίσως και το πιο εύκολο και ανθεκτικό φυτό. Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του.

Περιγραφή φυτού

Είναι πολυετές φυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο. Δεν έχει κεντρικό βλαστό, έχει όμως πολλούς βλαστούς με φύλλα μεσαίου μεγέθους, ωοειδή, στιλπνά, δερματώδη, σε βαθύ πράσινο χρώμα.

f2120ef0-c196-4e4f-9c73-080cad966de1

Συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδα

Θερμοκρασία

Δεδομένης της καταγωγής του ο ζαμιοκούλκας δεν θέλει καθόλου κρύο. Η ελάχιστη θερμοκρασία που θα πρέπει να μπει είναι οι 10-12°C και η ιδανική για ανάπτυξη 22-28°C. Αποφύγετε τα ρεύματα κρύου αέρα όπως δίπλα σε κάποιο παράθυρο. Ακόμη, φροντίζουμε να τοποθετούμε την γλάστρα με τον ζαμιόκουλκα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα.

Φωτισμός

Προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Πότισμα

Το διογκωμένο κομμάτι της ρίζας της χρησιμοποιείται από το φυτό ως αποθήκη νερού. Αυτό σημαίνει πως το φυτό πρέπει να έχει σχετικά στεγνό χώμα παρά βρεγμένο. Αν το ποτίζετε συχνά το πρώτο σημάδι υπερβολικού ποτίσματος θα είναι τα κίτρινα φύλλα. Αν η γλάστρα που την έχετε, έχει πιάτο θα πρέπει επίσης να το αδειάζετε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι με το φυτό αυτό είναι το υπερβολικό πότισμα και όχι το ανάποδο!

62b9ccd4-ff2c-4a1f-b81b-1ad61f286e53

Λίπανση

Για τη λίπανσή του, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δύο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο, ξαναζωντανεύουμε το βαθύ πράσινο χρώμα και τη στιλπνότητα των φύλλων του.

Εχθροί και Ασθένειες

Έχοντας μεγάλη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες το μόνο που μπορεί να την σοκάρει είναι το υπερβολικό νερό το οποίο της προκαλεί σάπισμα στις ρίζες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.