Βόριο, απαραίτητο ιχνοστοιχείο στην ελιά

8580f9f8-200a-4a4b-8c37-527b70fd6ec4

Στη λίπανση της ελιάς εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο) σημαντικό ρόλο στην ελιά διαδραματίζουν και τα ιχνοστοιχεία όπως βόριο, μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Το βόριο συμμετέχει στην μεταφορά των υδατανθράκων εντός του δέντρου, στην σύνθεση των φυτορμονών, στην ανάπτυξη των νεαρών ιστών, στην παραγωγή και την βλαστικότητα της γύρης και στην αύξηση του καρπού. Είναι ένα κρίσιμο ιχνοστοιχείο το οποίο συντελεί σημαντικά στο στάδιο του σχηματισμού των ανθέων, την ομαλή καρπόδεση και γενικά τη συνολική παραγωγή της ελιάς.

Η έλλειψη του αποτελεί τη συχνότερη τροφοπενία του ελαιόδεντρου και επιδρά άμεσα στην γονιμότητα του ελαιώνα μειώνοντας δραματικά την παραγωγή. Έλλειψη βορίου μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε μικρά-νεαρά όσο και σε αιωνόβια ελαιόδεντρα κι εμφανίζεται με κίτρινες αποχρώσεις στα φύλλα, και μικροξηράνσεις στα κορυφαία φύλλα. Εάν έχουμε μεγάλη έλλειψη από το στοιχείο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί ξήρανση μικρών ή και μεγαλύτερων κλάδων και να οδηγήσει σε πλήρη ακαρπία.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν της τροφοπενίας βορίου, συνίσταται να προστίθεται βόριο είτε σαν ξεχωριστή λίπανση με μορφή βόρακα (100-300 γρ. ανά δέντρο κάθε 2 χρόνια), είτε ως συστατικό βασικής λίπανσης στα μεικτά-σύνθετα λιπάσματα με περιεκτικότητα του λιπάσματος σε βόριο περίπου 0,2-0,3%. Για την ταχύτερη απορρόφηση του βορίου, μπορεί να γίνουν δύο διαφυλλικοί ψεκασμοί με βόρακα υδατοδιαλυτό κατά την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης της ελιας καθώς είναι το πιο κρίσιμα στάδια κατανάλωσης βορίου.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.