Χειμωνανθός, το φυτό του χειμώνα

649df7ed-9b7a-42a7-944b-dcfdf5c6dddb

Ο χειμωνανθός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά του χειμώνα, γνωστό για το άρωμα και τα όμορφα άνθη του.

Περιγραφή φυτού

Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος που ανθίζει μέσα στη παγωνιά του χειμώνα. Τα άνθη του είναι σαν μικρό αστέρι, χρώματος υποκίτρινου-κρεμ και κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους και είναι αρωματικά. Τα άνθη του βγαίνουν από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πάνω στα γυμνά του κλαδιά πριν εκπτυχθούν τα φύλλα.

b43bf186-6a48-45c1-98bb-b6b33d0a859c

Συνθήκες ανάπτυξης-Φροντίδα

Είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από τους -20°C. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού υπό την προϋπόθεση πως τον ποτίζουμε. Ιδανική εποχή φύτευσης για το χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά ουδέτερα ή αλκαλικά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μέτριο πότισμα, 4-5 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και 1-3 τις υπόλοιπες εποχές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά το κλάδεμα, να μην το κλαδεύσουμε πολύ αυστηρά. Καθώς ανθοφορεί σε ξύλο ηλικίας δυο ετών, πέραν του αραιώματος από εσωτερικούς κλάδους, χρειάζεται πάντοτε να αφήνουμε παλαιότερους βλαστούς κατά το κλάδεμα, ώστε να δώσουν την ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Κατά την περίοδο της άνοιξης και νωρίς το φθινόπωρο, απαιτεί λίπανση με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

e9dd337e-34dd-43e9-8fb8-0756b0498033

Χρήσεις

Δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε γλάστρα και καλύτερα να το φυτεύουμε στο χώμα. Μπορείτε να τον τοποθετήσετε σε παρτέρια, ώστε να δημιουργήσετε ένα συμπαγή φράχτη, αλλά και μεμονωμένα σε γλάστρα για να δώσετε υπέροχο άρωμα και χρώμα στην γωνία σας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.