Καρίσσα, ένας θάμνος με μεγάλη καλλωπιστική αξία!

24759024-e57f-4977-af95-c9c1211a4a51

Περιγραφή φυτού

Η καταγωγή της καρίσσας είναι από την Μοζαμβίκη. Η καρίσσα είναι ένας αειθαλείς ανθοφόρος και καρποφόρος θάμνος με αγκαθωτά κλαδιά και φύλλα που είναι σκληρά λεία στρογγυλωπά και καταπράσινα δίνοντας την αίσθηση ότι το ένα αναπτύσσεται πάνω στο άλλο. Τα λευκά της άνθη που εμφανίζονται τους μήνες την άνοιξης είναι μικρά σε σχήμα αστεριού και η μυρωδιά τους μεθυστική, που τόσο στην όψη όσο και στην οσμή θυμίζουν το αγαπημένο σε όλους γιασεμί. Το χειμώνα τα άνθη μετατρέπονται σε κόκκινους, ωοειδής, καλλωπιστικούς καρπούς που μοιάζουν με βατόμουρα, αλλά δεν είναι βρώσιμοι ούτε για τον άνθρωπο ούτε για τα ζώα, μιας και είναι τοξικοί αν καταναλωθούν. Η καρίσα σε ύψος μπορεί να φτάσει περίπου το 1 μέτρο. Η καρίσσα φυτεύεται σε ομάδες, σε συνθέσεις, σε παρτέρια με άλλα φυτά ή ακόμα και σε βραχόκηπους, είναι κατάλληλη και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις και χρησιμοποιείτε κυρίως σαν φυτό εδαφοκάλυψης.

8457c97a-131b-4904-9918-69da973cf98b

Συνθήκες ανάπτυξης

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορεί να εγκλιματιστεί σε διάφορες κλιματικές συνθήκες. Η καρίσσα θα αγαπήσει μια θέση με πλούσιο ηλιακό φως. Ένας παραθαλάσσιος κήπος είναι για την καρίσσα μια ιδανική θέση δείχνοντας μας πως ωφελείται τόσο από την έκθεσή της στον ήλιο, όσο και από την υγρασία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον δεν θα την επηρεάσει καθόλου αρνητικά η αλατότητα του νερού και της ατμόσφαιρας. Θα χρειαστεί όμως κατά τον χειμώνα να την προφυλάξουμε από τον παγετό.

Φροντίδα

Η καρίσσα θέλει τακτικό πότισμα χωρίς αυτό να είναι υπερβολικό, δείχνοντας γενικά ανθεκτικότητα αν μείνει απότιστη ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μπορείτε να μεταφυτέψετε την καρίσσα κατά την περίοδο της άνοιξης. Θα χρειαστείτε μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την δικιά της και αφού τοποθετήσετε ελαφρόπετρα στον πάτο της προσθέστε χώμα γενικής χρήσης για εξωτερικούς χώρους. Η χορήγηση λιπάσματος για αυτό το φυτό είναι απαραίτητη για να ενισχύσετε και να επιταχύνετε την ανάπτυξή του. Το κατάλληλο λίπασμα είναι για ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Για να πολλαπλασιάσετε την καρίσσα η διαδικασία είναι πολύ εύκολη αρκεί και μόνο να χρησιμοποιήσετε ένα ξυλοποιημένο βλαστό φυτεύοντάς το κατά προτίμηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

48e5ebd9-50ef-455d-942c-141422e1c21c

Εχθροί και Ασθένειες

Η καρίσσα γενικά είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που δύσκολα το προσβάλλουν έντομα και ασθένειες. Σπάνια μπορεί να δείτε πάνω της ασπρίλες σαν βαμβάκι (βαμβακάδα).

dd36cdf8-6280-443f-b5f3-3dfde2e22e9b
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.