Σωστή λίπανση των φυτών

c3fb901f-78cc-4286-a5dd-d3f28f53cbad

Όπως το χώμα, ο ήλιος και το νερό, έτσι και το λίπασμα είναι απαραίτητο για να μπορούν τα φυτά να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Ωστόσο, τα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για λίπανση, αφού με το τακτικό πότισμα το έδαφός τους χάνει σταδιακά τα θρεπτικά του στοιχεία.

Κατηγορίες Λιπασμάτων

Τα λιπάσματα διακρίνονται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με τη σύνθεση, τη μορφή, τη χρήση και τον τρόπο που εφαρμόζονται. Έτσι παρακάτων θα δούμε αυτές τις κατηγορίες αναλυτικά.

  • Οργανικά ή βιολογικά

Οργανικά ή βιολογικά ονομάζονται αυτά που παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες, ζωικές ή φυτικές, όπως η κοπριά, το κομπόστ, ο χούμος κ.ά. και χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιολογικές καλλιέργειες.

  • Χημικά

Χημικά είναι εκείνα που παράγονται μετά από ειδική χημική επεξεργασία των στοιχείων τους.

  • Πλήρη

Πλήρη ονομάζονται όλα τα λιπάσματα που περιέχουν στη σύνθεσή τους τα τρία βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών: άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Η ποσοστιαία αναλογία των στοιχείων αυτών αναγράφεται πάντα στη συσκευασία του λιπάσματος με την ένδειξη NPK. Από αυτά τα τρία βασικά στοιχεία, το άζωτο (Ν), είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των φύλλων και γενικώς των πράσινων μερών. Ο φώσφορος (Ρ), συμβάλλει στην γρήγορη ανάπτυξη των ριζών και γενικά των υπόγειων μερών του φυτού και το κάλιο (Κ), βοηθά στη δημιουργία σπόρων, ανθέων και καρπών και ενισχύει την αντοχή των φυτών σε ασθένειες και στο κρύο. Εκτός από τα παραπάνω τρία βασικά στοιχεία, ένα λίπασμα μπορεί να περιέχει και άλλα δευτερεύοντα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία χρήσιμα για συγκεκριμένες ανάγκες και ελλείψεις των φυτών μας.

b3b48c63-5520-4c0e-8d3a-cc367f7986c1
  • Στερεά ή κοκκώδη

Εφαρμόζονται απευθείας στο έδαφος και η αποδέσμευση των θρεπτικών τους στοιχείων γίνεται αργά. Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται  με χαμηλές γενικά θερμοκρασίες, ποτέ κατά τους θερινούς μήνες, έχουν όμως εξαιρετική και μακράς διάρκειας απόδοση. Επειδή τα στερεά λιπάσματα διαλύονται πιο αργά και πιο δύσκολα, θα πρέπει μετά την εφαρμογή να ακολουθεί συχνό πότισμα, αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού, ώστε να μην «ξεπλυθούν» γρήγορα οι θρεπτικές ύλες, που θα αποδεσμεύονται μέχρι να διαλυθεί τελείως το λίπασμα. Επίσης καλό είναι το λίπασμα να ενσωματώνεται στο έδαφος με καλό σκάλισμα αμέσως μετά την εφαρμογή και πριν το πότισμα.

  • Υγρά- Υδατοδιαλυτά

Τα υγρά λιπάσματα, καθώς και τα υδατοδιαλυτά (υγρά ή κρυσταλλικά) είναι σαφώς πιο πρακτικά στη χρήση τους, με γρηγορότερη αποδέσμευση των θρεπτικών τους στοιχείων, αλλά απαιτούν περισσότερες και συχνότερες εφαρμογές. Είναι κατάλληλα για χρήση όλες τις εποχές, ακόμα και με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και συνιστώνται για φυτά σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Έτσι γνωρίζοντας αυτές τις κατηγορίες μπορείτε να επιλέξετε το καταλληλότερο λίπασμα ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες αλλά και το είδος του φυτού σας, καθώς υπάρχουν και λιπάρματα εξειδικευμένα π.χ. για φυτά εσωτερικού χώρου, κάκτους, οξύφυλλα κ.λ.π.

Συμβουλές

— Πριν εφαρμόσουμε λίπασμα στα φυτά μας, καλό είναι να τα έχουμε κλαδέψει, σκαλίσει και καθαρίσει από ξερά φύλλα, χόρτα και ζιζάνια.

— Θα πρέπει να τα έχουμε ποτίσει καλά, καθώς το λίπασμα απορροφά πολλή υγρασία και μπορεί να κάψει τα φυτά μας αν αυτά είναι απότιστα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα λιπάσματα σε στερεή, κοκκώδη μορφή.

— Δεν ρίχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από τη συνιστώμενη ή από όση πραγματικά χρειάζεται το φυτό μας, διότι μπορεί να καεί, γι’ αυτό είναι καλύτερα να ρίχνουμε λιγότερο λίπασμα σε συχνότερα χρονικά διαστήματα.

— Για τις γλάστρες είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε λιπάσματα υγρά ή υδατοδιαλυτά και όχι αυτά που είναι σε κοκκώδη μορφή.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
elen