Καραφατμέ στο γκαζόν, ένας πολύ επικίνδυνος εχθρός!

0fc5826a-dc61-40df-a2b5-cbafa2e84334

Περιγραφή εντόμου

Ένας από τους συνηθέστερους εχθρούς του γκαζόν είναι η κάμπια (αγροτίδα ή καραφατμέ). Εμφανίζεται τους θερμούς μήνες (Ιούνιο – Οκτώβριο). Τα στάδια από τα οποία διέρχεται το έντομο είναι 4: αυγό, προνύμφη (κάμπια), νύμφη (χρυσαλλίδα) και ακμαίο έντομο (πεταλούδα). Το στάδιο στο οποίο το έντομο είναι επιβλαβές είναι εκείνο της προνύμφης (κάμπιας). Έχει περισσότερες από 3 γενιές/έτος, κάτι που όμως εξαρτάται και από τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες (σε ευνοϊκές για την ανάπτυξή της συνθήκες, τα στάδια ολοκληρώνονται πιο γρήγορα, άρα αυξάνεται και ο αριθμός των γενεών/έτος).

Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι άτριχες με μήκος 40-50 χιλιοστά, πράσινο χρωματισμό σε νεαρή ηλικία και γκριζοκάστανο αργότερα, με 3 επιμήκεις ραβδώσεις και κεφαλή χρώματος καστανού. Τα ακμαία έντομα (πεταλούδες) έχουν μήκος περίπου 20 χιλιοστά, γκριζοκάστανο χρωματισμό και φέρουν στα φτερά τους νεφροειδή σημάδια. Οι πεταλούδες είνια νυκτόβιες.

Το έντομο εξαπλώνεται μέσω του ακμαίου, το οποίο πετάει σε κοντινές σχετικά αποστάσεις (πχ από γειτονικούς κήπους) και γεννάει αυγά, από όπου εξέρχονται εντός 5-7 ημερών οι προνύμφες. Εξάπλωση όμως του εντόμου γίνεται και μέσω εγκατάστασης μολυνσμένου με αυγά και νύμφες (χρυσαλλίδες) χλοοτάπητα.

8f72611e-ce28-4467-8b15-2489af888f0d

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε στο γκαζόν μας καραφατμέ?

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι διάσπαρτες κηλίδες ξήρανσης που μπορεί να εντοπίσουμε στο χλοοτάπητα. Για να σιγουρευτούμε ότι οι κηλίδες έχουν δημιουργηθεί από την αγρότιδα ρίχνουμε στα σημεία αυτά με ένα λάστιχο πολύ νερό και οι προνύμφες αφού το απεχθάνονται θα ανέβουν στην επιφάνεια ώστε να είναι εύκολο να εντοπιστούν με το μάτι. Επίσης ελέγχουμε αν σε αυτά τα σημεία υπάρχουν επιφανειακές στοές στο χώμα και για σφαιρικά περιττώματα χρώματος πρασινοκαφέ. Η παρουσία σφηκών ενός μικρόσωμου είδους είναι ένα άλλος τρόπος εντοπισμού μιας και είναι παρασιτικές και εκμεταλλεύονται τις προνύμφες για να ολοκληρώσουν τον αναπαραγωγικό τους κύκλο, όμως και οι κοινές σφήκες χρησιμοποιούν τις στοές των προνυμφών για ενδιαίτημα. Τέλος, ένα άλλο σημάδι ύπαρξης τους μπορεί να είναι η συχνή κίνηση πτηνών που τρέφονται με τις προνύμφες.

Αντιμετώπιση

Τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης υπάρχουν και η επιλογή τους θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου όπου θα εφαρμοστούν. Το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη επισήμανση του εντόμου. Οι φερομονικές παγίδες, οι οποίες πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησης, καθώς μας πληροφορούν, για το αν υπάρχουν πεταλούδες πριν ακόμα αυτές γεννήσουν στο χλοοτάπητα.

  • Βιολογική αντιμετώπιση

Οι προνύμφες  (κάμπιες) των λεπιδόπτερων (πεταλούδων) αντιμετωπίζονται επιτυχώς με το βάκιλλο Θουριγγίας που είναι φθηνό, βιολογικό, φυτοπροστατευτικό σκεύασμα το οποίο βρίσκουμε σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Διαλυμένος σε νερό με λίγη ζάχαρη, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός στις προνύμφες, είναι αποτελεσματικός  και ασφαλής. Υπάρχει και άλλη μία μέθοδος απαλλαγής από τις κάμπιες. Πρόκειται για ωφέλιμους εντομοπαθογόνους νηματώδεις, οι οποίοι προσβάλλουν και σκοτώνουν τις κάμπιες, χωρίς να επηρεάζουν τα φυτά. Οι ωφέλιμοι νηματώδεις μπαίνουν στο σώμα της κάμπιας από φυσικά ανοίγματα (π.χ στόμα) και αναπαράγονται κατά χιλιάδες, σκοτώνοντας αρκετούς εχθρούς του γκαζόν. Με τους ίδιους, τους οποίους προμηθευόμαστε από επίσης από γεωπονικά καταστήματα, αντιμετωπίζεται και το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες. 1-3 εφαρμογές το χρόνο συνήθως αρκούν, γιατί οι παρασιτικοί νηματώδεις παραμένουν στη ζώνη όπου δρα η κάμπια και απλώς την περιμένουν.  Η μέθοδος αυτή είναι απλή, οικονομική, απόλυτα ασφαλής για τον άνθρωπο, φιλική στο περιβάλλον και η αποτελεσματικότητά της ξεπερνά το 90%.

  • Χημική αντιμετώπιση

Χημική αντιμετώπισηρβιολογικών μεθόδων αντιμετώπισης της κάμπιας υπάρχουν και χημικοί τρόποι, οι οποίοι βέβαια είναι πιο άμεσοι και πιο αποτελεσματικοί, καθώς αν το συγκεκριμένο έντομο δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορούμε να χάσουμε το γκαζόν μας. Έτσι, υπάρχουν στην αγορά πολλά φάρμακα τα οποία μπορούν να το καταπολεμήσουν.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.