Μεταφυτεύστε σωστά τα φυτά σας!

26b56990-3199-4879-b217-ccc0610fcfaf

Μεταφύτευση ονομάζεται η μεταφορά ενός φυτού από μια γλάστρα σε μια άλλη μεγαλύτερου μεγέθους ή από μια γλάστρα στο έδαφος. Είναι μια πολύ σημαντική εργασία καθώς βοηθάει το φυτό να περάσει στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής του, κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει στο φυτοδοχείο που βρισκόταν πριν το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερο.

Πως καταλαβαίνω ότι το φυτό μου χρειάζεται μεταφύτευση??

1. Όταν δούμε ότι το φυτό μας διψάει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από το πότισμα, ενώ αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα.

2. Όταν τραβήξουμε το φυτό από τη γλάστρα και δούμε ότι οι ρίζες του έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ κι έχουν καταλάβει όλο το χώρο μέσα σε αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάμεσα στις ρίζες αρκετός χώρος για φυτόχωμα, το οποίο έχει την ικανότητα να συγκρατεί το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία με τα οποία τροφοδοτούμε τη γλάστρα.

3. Όταν τα εξωτερικά φύλλα κάποιων φυτών, ιδιαίτερα κατά την άνοιξη, αρχίζουν να κιτρινίζουν και δεν είναι ζωηρά.

4. Όταν το φυτό είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη γλάστρα στην οποία είναι φυτεμένο.

cfbf66bf-3498-4830-9505-9ae17e6386da

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για μεταφύτευση?

Ο καλύτερος χρόνος μεταφύτευσης εξαρτάται από το είδος του φυτού που μεταφυτεύεται. Η καταλληλότερη στιγμή είναι όταν αυτό βρίσκεται σε λήθαργο, δηλαδή είτε στις αρχές της άνοιξης πριν τα μπουμπούκια έχουν φουσκώσει και ανοίξουν, ή αργά το φθινόπωρο όπου παρατηρείται τα φύλλα να έχουν πέσει (αυτό το χρησιμοποιούν ως κατευθυντήρια γραμμή για τα αειθαλή). Αυτός είναι ο ασφαλέστερος χρόνος για όλες τις παραπάνω μεθόδους για τη μεταφύτευση. Έτσι, οι μήνες Μάρτιος και Σεπτέμβριος θεωρούνται ιδανικοί για μεταφυτεύσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας και μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι, ακόμα κι αν το φυτό διανύει μια περίοδο ανθοφορίας. Απλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είστε περισσότερο επιμελής στο πότισμα.

Σωστή επιλογή νέας γλάστρας

Η νέα γλάστρα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι πιο ευρύχωρη από αυτή που φιλοξενεί τώρα το φυτό (1 ή 2 φορές μεγαλύτερο νούμερο). Δεν πρέπει να επιλέξουμε μια πολύ μεγαλύετρη γλάστρα διότι το φυτό θα δώσει περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του φυτού, σε βάρος της βλάστησής του. Αυτό που θα πρέπει να ελέγξουμε είναι έχει στον πυθμένα της αρκετές τρύπες αποστράγγισης, ώστε να βρίσκει διέξοδο το περίσσιο νερό του ποτίσματος ή της βροχής. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει απαραιτήτως να ανοίξουμε εμείς τρύπες.

15cc83e8-655c-40cf-824d-676d3638ed65

Τι φυτόχωμα να επιλέξω?

Μετά το άνοιγμα των τρυπών και πριν βάλουμε το χώμα μπορούμε να τοποθετήσουμε στον πάτο της νέας γλάστρας χαλίκι, βότσαλα, ελαφρόφετρα ή μερικά σπασμένα κεραμίδια. Η ύπαρξη κάποιου από τα παραπάνω υλικά είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε τέλεια αποστράγγιση και τυχόν σηψηριζίες στα φυτά.

Η σωστή επιλογή φυτοχώματος θα εξασφαλίσει την καλή ανάπτυξη και ανθοφορία των φυτών μας. Για να επιλέξουμε όμως σωστά παίζει σημαντικό ρόλο το είδος του φυτού. Έτσι αναλυτικά όλες τις κατηγορίες των φυτών και οι ανάγκες τους για φυτόχωμα βρίσκονται στο παρακάτω άρθρο μας

https://www.garden-for-all.com/blog/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC

Διαδικασία μεταφύτευσης

1. Γυρίζουμε τη γλάστρα με το φυτό ανάποδα, φροντίζοντας ώστε το χώμα να είναι σχετικά υγρό. Με το ένα χέρι συγκρατούμε το φυτό και με το άλλο χτυπάμε τη γλάστρα στον πάτο της, για να ξεκολλήσει το ριζικό σύστημα. Εάν πρόκειται για μεγάλη ή βαριά γλάστρα , είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια και κάποιου άλλου ατόμου αλλιώς την ξαπλώνουμε κάτω και με ένα μαχαίρι ή πριόνι ξεκολάμε το χώμα από τα τοιχώματα. Μετά, κρατώντας την γλάστρα σταθερή, τραβάμε το φυτό προς τα έξω, χωρίς απότομες και νευρικές κινήσεις, ώστε να μην σπάσει η “μπάλα” χώματός του.

8f93d51d-0827-4f61-9d34-d9e83edd0c56

2. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε χώμα στα πλάγια, έως ότου η νέα γλάστρα γεμίσει μέχρι την επιφάνεια. Έπειτα, με τις παλάμες μας πατάμε απαλά (χωρίς να βάλουμε υπερβολική δύναμη) το χώμα που προσθέσαμε, ώσπου αυτό να συμπιεσθεί και να κολλήσει με τη μπάλα του φυτού.

3. Τέλος, ποτίζουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό, ώστε να προλαβαίνει να το απορροφά το φρέσκο χώμα. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα, για να απορροφηθεί όλο το νερό και ξαναποτίζουμε. Εάν χρειαστεί ξανασυμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.