Μυστικά της καλλιέργειας της πατάτας

980dee2e-672d-4b8c-a450-9214f4d07f7f

• Σπόρος και προετοιμασία για τη φύτευσή του

Η φύτευση της πατάτας γίνεται με τον πατατόσπορο, τη γνωστή μας πατάτα (κόνδυλο) που τρώμε. Προμηθευόμαστε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο της επιθυμητής ποικιλίας από γεωπονικά καταστήματα τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την φύτευση για να προλάβει να βγάλει φύτρα. Προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ώστε να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσουμε. Φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετούμε τον υγιή πατατόσπορο σε τελάρα. Φυλάσσουμε τα τελάρα με τις πατάτες σε χώρους με υψηλή υγρασία, και χαμηλό φωτισμό, σε θερμοκρασία 16-18°C για να βγουν τα φύτρα γρήγορα και σκεπάζουμε με μια λινάτσα, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.

• Εποχή φύτευσης

Μπορεί να γίνει σε δύο περιόδους:

α) για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια, στη νότια Ελλάδα, κατάλληλη εποχή είναι στα τέλη Γενάρη, στην κεντρική Ελλάδα στα μέσα Φλεβάρη ενώ στη βόρεια Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε να μπει ο Μάρτιος.

β) για την φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, στις νότιες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Πελοπόννησο και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας).

• Προετοιμασία χωραφιού

Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα. Κατά τη φύτευση της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή, καθώς η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού ειδικά σε αποθέματα καλίου.

•Σωστός τρόπος φύτευσης

Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών.

• ΠαράχωμαTο παράχωµα πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή ώστε να µαζεύεται αρκετό χώµα για να προστατευτούν οι κόνδυλοι από το πρασίνισµα και τις ψηλές θερµοκρασίες, καθώς και από τη λίτα. H εποχή που γίνεται το παράχωµα εξαρτάται από τη θερµοκρασία και την υγρασία του εδάφους, αλλά πρέπει επίσης να λαµβάνεται υπόψη και η µέθοδος καταπολέµησης των ζιζανίων. Aν χρησιµοποιούνται ζιζανιοκτόνα εδάφους (προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα), το παράχωµα πρέπει να γίνεται κατά τη φύτευση ή αµέσως µετά από αυτή. Aν όµως τα ζιζάνια καταστρέφονται µε µηχανικά µέσα ή µε ζιζανιοκτόνα επαφής ή στις περιπτώσεις παραγωγής σαλατοπατατών µε ώριµη επιδερµίδα, το παράχωµα µπορεί να γίνει σε κάπως µεταγενέστερο στάδιο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.