Λεβάντα, μια καλλιέργεια πολλά υποσχόμενη..!

5fef4d7e-d6dc-4069-abf5-137e1614dc4e

Η καλλιέργεια της λεβάντας στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγο των κατάλληλων εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν και κυρίως λόγο των σημαντικών ευεργετικών ιδιοτήτων της.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Η Λεβάντα ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae, στο γένος Lavandula και έχει πολλά είδη. Είναι ένας αειθαλής θάμνος, με φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος με λίγο χνούδι. Τα άνθη της εκφύονται σε συστάδες και εμφανίζονται σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την ποικιλία.

c6bbafc9-0db9-476d-a618-6225568fb594

Σε τι κλίμα αναπτύσσεται η λεβάντα;

Είναι ενδημική στην περιοχή της Μεσογείου. Έχει ανάγκη από ηλιόλουστα, μακρυά και θερμά καλοκαίρια αλλά και από ψυχρές περιόδους για να προκληθεί η έντονη ανθοφορία.

Ο παράγοντας υψόμετρο παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του αιθέριου ελαίου, καθώς όσο αυξάνεται το υψόμετρο αυξάνεται και η παραγωγή του. Είναι ξηρικό φυτό και αναπτύσσεται καλύτερα σε περιβάλλον περιορισμένης υγρασίας.

Ποιο είναι το καταλληλότερο έδαφος για την ανάπτυξή της;

Αναπτύσσεται και αποδίδει καλύτερα σε καλώς στραγγιζόμενα εδάφη, αμμώδη, βαθιά με pH 6,4-8,2. Σε μέτρια και φτωχά εδάφη, ευνοείται η ευρωστία και η μακροζωία των φυτών αλλά και η ποιότητα.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Μεγάλης σημασιάς για την καλλιέργεια της λεβάντας είναι ο έλεγχος των ζιζανίων, καθώς αυτά μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά την παραγωγή και την ποιότητα των ανθοκεφαλών και κυρίως την απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Η αντιμετώπισή τους γίνεται είτε με σκάλισμα μηχανικά είτε με το χέρι. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χημικών ουσιών. Η λίπανσή και η άρδευσή της δεν είναι απαραίτητη.

Εχθροί και ασθένειες

Γενικά, η λεβάντα είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Ένας εχθρός της είναι οι ακρίδες οι οποίες μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέψουν ολόκληρο το χωράφι. Ενώ έχουν αναφερθεί προσβολές από νηματώδης και μύκητες του εδάφους που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα (συνήθως οφείλονται σε κακή αποστράγγιση του εδάφους).

Χρήσεις της λεβάντας

Καλλιεργείται κυρίως για το αιθέριο έλαιο και λιγότερο για τα αποξηραμένα άνθη και φύλλα της. Οι χρήσεις της είναι:

  1. Φαρμακευτική
  2. Μαγειρική
  3. Ως καθαριστικό
  4. Αρχιτεκτονική
  5. Αρωματοποιία
  6. Αρωματοθεραπεία
  7. Βιομηχανία καλλυντικών
9c084d3f-933d-46c4-9dc5-726611ef16bf
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.