Καλλιέργεια τομάτας στο μπαλκόνι σας!

e09af7cc-7be0-4e67-9fb7-fa33b51f979d

Για όλους εκείνους που δεν έχουν κήπο για να καλλιεργήσουν τις τομάτες τους μια τέλεια ιδέα είναι να τις βάλουν σε γλάστρες στο μπαλκόνι τους. Οι καταλληλότερες και πιο αποδοτικές ποικιλίες ντομάτας για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα μικρά ντοματίνια ή οι ντομάτες-τσέρι (μικρές και σφαιρικές).

Διαδικασία

Θα χρειαστείτε πλαστικές γλάστρες ύψους 25-30 εκατοστά και διάμετρο 20 εκατοστά. Αρχικά, καλό θα είναι να βάλετε στον πάτο της γλάστρας χαλίκι για να έχετε καλύτερη αποστράγγιση και στη συνέχεια να προσθέσετε το χώμα. Έπειτα ανοίγεται στο κέντρο στης γλάστρας μία τρύπα και τοποθετείται το σπορόφυτο τομάτας.

d39ec7c7-b2de-4dc5-b6d4-4a658ad35dfd

Το καταλληλότερο σημείο για να τοποθετήσετε τις γλάστρες

Η τομάτα γενικότερα θέλει αρκετό ήλιο. Επειδή όμως κατά τη διάρκει ατου καλοκαιριού όπου ο ήλιος και η ζέστη είναι πολύ έντονα, υπάρχει περίπτωση τα φύλλα της να εμφανίζουν εγκαύματα, επηρεάζοντας την παραγωγή σας. Έτσι, το καλύτερο είναι, τους ανοιξιάτικους μήνες όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 28-30 oC, οι γλάστρες να τοποθετούνται σε θέσεις με άπλετο ήλιο. Ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά τον Αύγουστο που παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες καλό θα ήταν να αλλάζετε θέσεις, αν είναι δυνατό, στις γλάστρες σε σημεία πιο σκιερά ειδικά τις ώρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Αν δεν θέλετε να κάνετε αυτήν τη διαδικασία μία άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε δίχτυ σκίασης. Τέλος, καλό θα είναι οι γλάστρες να είναι προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους.

Περιποιήσεις τομάτας

  • Πότισμα

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το σωστό πότισμα του φυτού. Το καλύτερο είναι το πότισμα να γίνεται απογευματινές ώρες αφού έχει φύγει ο έντονος ήλιος. Ακόμα, δεν πρέπει να είναι ακανόνιστο γιατί στρεσάρετε το φυτό και δημιουργεί ασθένειες, όπως το σκάσιμο της ντομάτας. Επίσης, πρέπει να προσέχετε ώστε να μην βρέχετε τα φύλλα διότι σαπίζουν. Γενικότερα η τομάτα θέλει συχνό πότισμα και δεν πρέπει να λιμνάζει το νερό.

  • Λίπανση

Η τομάτα είναι ένα φυτό που γενικά θέλει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου για αυτό όταν υπάρχει η έλλειψη αυτού οι καρποί της αποκτούν ένα μαύρο στίγμα στο κάτω μέρος τους. Όσο αφορά τώρα τι θρέψη τους μια καλή πρόταση είναι ένα οργανικό λίπασμα με αναλογία που θα έχει περισσότερο κάλιο ώστε να βοηθήσει την καρποδεσία τους, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και να μην περνάτε στην υπερβολική λίπανση γιατί μπορεί να καταλήξετε με ένα καμένο φυτό!

7da80eb1-98c8-4cc2-a62f-6aba3d2234fa
  • Στήριξη

Περίπου στις 2 εβδομάδες θα δείτε ότι τα φυτά σας έχουν μεγαλώσει αρκετά και ακανόνιστα. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να τα στηρίξετε. Προμηθευτείτε καλάμια και σπάγγο ή άλλο υλικό για δέσιμο και στηρίξτε όλα τα φυτά σας.

  • Εχθροί και αθένειες

Η τομάτα γενικά προσβάλλετε από αρκετά έντομα και ασθένειες ανάλογα βέβεια και με την ποικιλία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε προσεκτικοί για σημάδια που φαίνονται “επικίνδυνα” και να συμβουλεύεστε το φυτώριο σας για πληροφορίες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.