Οι Ορχιδέες αποτελούν ένα από τα πιο γοητευτικά λουλούδια καθώς ο κόσμος αγαπά ιδιαίτερα τα ξεχωριστά άνθη τους. Οι ορχιδέες είναι επίφυτα, δηλαδή , χρησιμοποιούν άλλα φυτά για στήριγμα ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν, ενώ οι ρίζες τους είναι στον αέρα. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια ορχιδέα αρκεί να μιμηθούμε τις συνθήκες που αυτή αναπτύσσεται στο φυσικό της περιβάλλον.
Συμβουλές Περιποίησης
Φως
Οι ορχιδέες για να ανθοφορήσουν αλλά και να παραμείνουν υγιείς, χρειάζονται δυνατό έμμεσο φως χωρίς να έρχονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αν τα φύλλα της είναι λεπτά και μακρόστενα με σκούρο πράσινο χρώμα, δείχνουν ότι η ορχιδέα χρειάζεται περισσότερο φώς. Αν έχει μαλακά πράσινα φύλλα, που ξεθωριάζουν ή κιτρινίζουν καλό θα ήταν να τη βάλουμε κάπου με λιγότερο φως.
Πότισμα
Βασικός παράγοντας της διατήρησης της ορχιδέας είναι το νερό. Συνήθως οι ορχιδέες πεθαίνουν από λάθος πότισμα γιατί δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ νερού και αέρα στο ρίζωμα τους. Οι υγιείς ρίζες έχουν πράσινο χρώμα και είναι σκληρές στην αφή. Ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα, βυθίζοντας το γλαστράκι μέσα σε ένα κουβαδάκι με νερό για 20 περίπου λεπτά. Έπειτα το αφήνουμε να στραγγίξει από τις τρύπες που έχει στο κάτω μέρος. Σε περίοδο ανθοφορίας προσέχουμε να μη πιτσιλίσουμε τα λουλούδια με νερό γιατί περιορίζει τη διάρκεια των ανθέων. Γενικά, αν δεν είμαστε σίγουροι για το πότισμα είναι καλύτερα να τις αφήνουμε πιο ξηρές παρά υπερβολικά ποτισμένες.
Υγρασία χώρου
Εκτός από το πότισμα, σημαντικό ρόλο παίζει και η υγρασία του χώρου (σε ποσοστό 60%-80%). Το πρωί ψεκάζουμε τα φύλλα της ορχιδέας με λίγο νερό ώστε να στεγνώσουν ως το βράδυ. Επίσης μπορούμε να βάλουμε δίπλα στην ορχιδέα ένα δοχείο με νερό ώστε να έχει την υγρασία που χρειάζεται.
Θερμοκρασία
Στο φυσικό τους περιβάλλον ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες 20-35°C, ωστόσο μπορούν να προσαρμοστούν στις θερμοκρασιακές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στους εσωτερικούς χώρους (15-35°C). Δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε πηγές θερμότητας που μειώνουν την υγρασία ή ξηραίνουν την ατμόσφαιρα όπως καλοριφέρ, air-conditions και θερμάστρες.
Έδαφος- Μεταφύτευση
Γενικά, η μεταφύτευση γίνεται μια φορά τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια ανάλογα με τη κατάσταση του υποστρώματος. Κατάλληλη εποχή είναι η άνοιξη μετά την απάνθηση. Το μέγεθος της γλάστρας που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του φυτού και το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι κατάλληλο για ορχιδέες.
Λίπανση
Η λίπανση στην ορχιδέα είναι απαραίτητη για υγιή ανάπτυξη των φύλλων, της ρίζας αλλά και για την παραγωγή ανθέων. Λιπαίνετε μια με δύο φορές το μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Το λίπασμα θα αραιώνεται στη λεκάνη που θα χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση.
Ανθοφορία
Αφού τελειώσουν οι ανθοφορίες και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρείτε και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις κλαδέψετε νωρίτερα πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνετε νέα ανθοφορία με μικρότερα πάντως άνθη. Η ανθοφορία της ορχιδέας ευνοείται με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες και μικρότερης διάρκειας ημέρες του φθινοπώρου.