Προστασία φυτών από τις υψηλές θερμοκρασίες του κάυσωνα…

1a3b1de5-daa5-42e0-bb0d-19dd31a1d66c

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ξεκίνησαν, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα φυτά μας και να έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή. Τόσο για τα κηπευτικά, όσο και τα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και για τα καρποφόρα δένδρα, η θερμική καταπόνηση και το stress επιφέρει καταστροφή των κυττάρων τους καθώς και μεγάλη ευαισθησία σε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Πάρτε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα.

1. Μεταφέρετε τις γλάστρες των ευαίσθητων φυτών στις υψηλές θερμοκρασίες, σε βορεινό ή δυτικό μπαλκόνι που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.

2. Τοποθετείστε ειδικό δίχτυ σκίασης, για να μην έρχονται απευθείας σε επαφή τα φυτά με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα θα τα προστατεύσει και από τον άνεμο, τα πουλιά κι από άλλες καταστροφικές γι΄ αυτά συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ένα τέτοιο δίχτυ θα εμποδίσει την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου να φτάσει στα φυτά σας και να τους προκαλέσει εγκαύματα, χωρίς να επηρεάσει την ικανότητά τους να φωτοσυνθέσουν. Κάντε το για τα φυτά στο λαχανόκηπο όπως οι τομάτες, οι πιπεριές, οι αγγουριές, που υποφέρουν από ηλιεγκαύματα και αύξηση του τετράνυχου όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τα φυτά σας. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τέτοια δίχτυα με μεγάλη ποικιλία σε πυκνότητα ύφανσης που μπορούν να ρίχνουν από 15% έως 90% σκιά στα φυτά σας τις μέρες του καύσωνα. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι η σκίαση από το δίχτυ να είναι μέχρι 40-45 % και όχι παραπάνω διότι τότε τα φυτά σας θα γίνουν κρεμοκλαδή.

72f83225-79d1-4e4d-82b0-93c4b7609eb6

3. Ποτίστε είτε πρωινές είτε απογευματινές, νυχτερινές ώρες όπου η θερμόκρασια είναι πιο χαμηλή. Ιδανικές ώρες για το φυτό να έχει τα στόματα των φύλλων ανοικτά και να απορροφήσει ικανοποιητική ποσότητα νερού πριν αυτό εξατμιστεί από το έδαφος είναι οι πολύ πρωινές ώρες. Εδώ να πούμε πως το πρωινό πότισμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σήψεων και ασθενειών των ριζών.

4. Αποφύγετε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριές γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά. Τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35 βαθμούς Κελσίου. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.

5. Αποφεύγετε να ψεκάζετε με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας τις μεσημεριανές ώρες τα φυτά σας, γιατί θα πάθουν εγκαύματα. Ειδικά, ο ψεκασμός με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός και το βρέξιμο θειάφι καθώς και το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C.

7f6bc031-3071-4dca-93ac-2dc8fe6fc8ec
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.