Λίπανση γκαζόν!

ca49385f-c3f6-4c39-b59f-93daf2f264d3

Η λίπανση πρέπει να γίνεται με κατάλληλα λιπάσματα τα οποία είναι για χλοοτάπητα.Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες λιπασμάτων:

  1. Τα λιπάσματα ταχείας δράσης και
  2. τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης.

Τα πρώτα περιέχουν γενικά πολύ άζωτο το οποίο τροφοδοτεί και πρασινίζει το φύλλωμα και επιπλέον αναπτύσσει τον βλαστό τους. Δρουν άμεσα σε 24 ώρες. Οι επαναλήψεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε  ένα, δυο μήνες τον χρόνο, ώστε να διατηρείται η δράση τους. Αν θέλετε να έχετε ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο, χρησιμοποιείστε λιπάσματα που έχουν διάρκεια δράσης πολλών μηνών         Αν προτιμάτε τα πρώτα  ειδικά σε  αγωνιστικούς χλοοτάπητες όπως είναι τα γήπεδα θα πρέπει οι μονάδες αζώτου να είναι πολλαπλάσιες του Φωσφόρου και του Καλίου π.χ. 20-5-5 ή 27-4-4 ή 28-4-12. Τα λιπάσματα ανάπτυξης τα εφαρμόζουμε στις αρχικές ανόδους της θερμοκρασίας (τέλη Φεβρουαρίου) έως τις πρώτες μεγάλες θερμοκρασίες (αρχές Ιουνίου). Τα επαναλαμβάνουμε από την 1η πτώση της θερμοκρασίας (Σεπτέμβριος) έως την μεγάλη πτώση (αρχές Δεκεμβρίου). Για την χειμερινή περίοδο μία ή δύο λιπάνσεις Δεκέμβριο – Ιανουάριο. Π.χ. 12-12-17 ή 20-20-20.Τα λιπάσματα αργής αποδέσμευσης  έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως τα

  • λιγότερα εργατικά,
  • την καλύτερη και ομοιόμορφη λειτουργία του φυτού.

Η λίπανση γίνεται δύο φορές το χρόνο συνήθως τους μήνες Μάρτιο και Οκτώβριο με λιπάσματα πχ. 11-15-15 την άνοιξη  και 20-5-25 το φθινόπωρο. Υπάρχουν και οργανικά λιπάσματα αργής αποδέσμευσης. Αν δούμε κιτρινίσματα ή  άλλα προβλήματα  τότε προχωρούμε  σε ενίσχυση  τοπικά ή συνολικά   Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το λίπασμα τόσο καλύτερη είναι η απόδοσή του!!Ενα λάθος που κάνει ο πιο πολύς κόσμος είναι οτι υποτιμάει την φροντίδα και την λίπανση το Φθινόπωρο. Η προετοιμασία που γίνεται προς το τέλος του φθινοπώρου δίνει στον χλοοτάπητα ότι χρειάζεται για να αντέξει τις συνθήκες του χειμώνα. Το ριζικό σύστημα θα απορροφήσει και θα αποθηκεύσει αυτά τα αναγκαία συστατικά.Με αποτέλσμα να συνεχίσει την υπόγεια ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος μέχρι να παγώσει το έδαφος.Μόλις ερθει η άνοιξη, θα κάνει χρήση των συστατικών που έχει αποθηκεύσει ώστε να αναπτυχθεί και να έχει ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Στην πραγματικότητα, όταν γίνετε η σωστή θρέψη στον χλοοτάπητα πρασινίζει πρώτος την άνοιξη.Προτείνουμε  λιπάσματα αργής αποδέσμευσης ώστε το φυτό να έχει πάντα μια σταθερή ποσότητα θρεπτικών στοιχείωννέχειαΤρόπος εφαρμογής : Η λίπανση γίνεται αμέσως μετά το κούρεμα και στην συνέχεια ακολουθεί ένα πολύ καλό πότισμα.Δέν έχει νόημα να ξεπερνάτε την προτεινόμενη δόση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε το προϊόν ή να προκαλέσετε βλάβη στον χλοοτάπητα. Η αποτελεσματικότητα της λίπανσης μεγαλώνει όταν γίνει και ένας αερισμός. Ο βαθύς αερισμός γίνεται αραιότερα 3-6 φορές τον χρόνο και υποχρεωτικά πριν τα πρώτα κρύα (Οκτώβριο – Νοέμβριο) , πριν τις πρώτες ζέστες (Μάρτιο), πριν τις μεγάλες ζέστες (Μάιο – Ιούνιο).

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.