Λαντάνα η πολυανθούσα, το φυτό του καύσωνα!

7c4769b2-8ffb-4523-b66f-02684de35293

Περιγραφή του φυτού

Η Λαντάνα είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Κατάγεται από τις θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, την Ασία και την Αφρική. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στο θαμνώδη σχηματισμό του, στα όμορφα άνθη του (ταξιανθίες) και στη μεγάλη διάρκεια παραμονής των ανθέων πάνω στα κλαδιά. Η λαντάνα μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Υπάρχουν ποικιλίες ορθόκλαδες, ημιέρπουσες και έρπουσες. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο, λόγω της ανάπτυξης των βλαστών του και έχει σχετικά πυκνή βλάστηση.

Τα φύλλα του είναι αντίθετα, με τραχεία χνοώδη επιφάνεια, οδοντωτά και έχουν δυσάρεστη οσμή. Τα άνθη του φυτού αναπτύσσονται σε ταξιανθίες κορύμβου, είναι μικρά σωληνοειδή, που αρχικά είναι κίτρινα, ιώδη και μετά γίνονται κόκκινα και πορτοκαλί. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διάφορους χρωματισμούς ανθέων (π.χ. λευκά). Τα άνθη στη λαντάνα εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι καρποί του είναι μαύροι, μικροί και δηλητηριώδης.

8bc295d3-04ac-46c2-a183-f2d55a9e5858

Φροντίδα του φυτού

– Γενικά αντέχει στη ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να την ποτίζουμε πιο συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι μέρες είναι πολύ ζεστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευδοκιμεί ακόμη και στα παραθαλάσια μέρη όπου τα περισσότερα φυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

– Ένα καλό κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης θα βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξή της και κυρίως στην έντονη ανθοφορία της. Επίσης, η λαντάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται συχνές παρεμβάσεις για να της δώσουμε το σχήμα που θέλουμε καθώς αναπτύσσεται κι απλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

– Tέλος, για να τη φυτέψουμε επιλέγουμε μία θέση που έχει αρκετή ηλιοφάνεια καθώς ο ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξή της. Ακόμα είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και αντέχει έως τους -2°C. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέγονται κατάλληλες, προστατευμένες θέσεις τοποθέτησης του φυτού.

Χρήσεις του φυτού

Η λαντάνα είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε συστάδες σε φράκτες και πλαίσια ή μεμονωμένο, που δημιουργεί ένα ωραίο χρωματισμό συνδυασμό με το χλοοτάπητα. Σχηματίζει όμορφες γωνίες, και μπορεί να καλύψει φράχτες και κατασκευές με σύρμα, λόγω της ημι-αναρριχητικής του ικανότητας. Επίσης, οι έρπουσες ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυτά εδαφοκάλυψης.

26b8d396-bced-4d43-9610-4719c5b14396
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.