Μεθυστικό άρωμα από νυχτολούλουδο!!

b645d7da-7f8f-4910-81db-31f732d96087

Περιγραφή φυτού

Πολύ γνωστό σε όλους μας και ιδιαίτερα δημοφιλές για το μεθυστικό του άρωμα. Αν και το βλέπουμε πολύ συχνά στη χώρα μας, προέρχεται από τροπικές περιοχές, κυρίως από την Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες. Πρόκειται για θάμνο, με γυαλιστερά και μεγάλα πράσινα φύλλα. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης ως το φθινόπωρο. Τα λουλούδια του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε εμφάνιση, όμως η αξία τους είναι στο γλυκό τους άρωμα που μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο. Και βεβαίως, το βασικό του χαρακτηριστικό, είναι ότι το άρωμά του είναι έντονο μετά τη δύση του ηλίου και όλη τη νύχτα. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που όλοι μας το αποκαλούμε νυχτολούλουδο και δεν χρησιμοποιούμε το κανονικό του όνομα. Συχνά αποκαλείται και «Βασίλισσα της Νύχτας» ή «Γιασεμί της Νύχτας» παρόλο που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό μας γιασεμί.

Φροντίδα

Το νυχτολούλουδο δεν αγαπάει ιδιαίτερα την έντονη μεσημεριανή ηλιοφάνεια γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να το φυτέψουμε σ’ ένα σημείο σχετικά σκιερό. Είναι πάντως ένα φυτό που προσαρμόζεται γρήγορα στο εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Το νυχτολούλουδο χρειάζεται καλό πότισμα – ιδαίτερα τις ζεστές ημέρες. Το προδίδουν άλλωστε και τα φύλλα του που μαραίνονται όταν το αμελήσουμε. Επίσης το νυχτολούλουδο ευδοκιμεί καλύτερα όταν το φυτέψουμε σε καλής ποιότητας χώμα με ικανοποιητική αποστράγγιση. Από την άνοιξη κα μετά και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται ενίσχυση με λίπασμα σε μηνιαία βάση. Το νυχτολούλουδο κλαδεύεται νωρίς την άνοιξη λίγο πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του ή το φθινόπωρο όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, ο παγετός μπορεί να το ταλαιπωρήσει αρκετά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να το προστατεύσουμε όταν επικρατούν τέτοιες καιρικές συνθήκες.

ffa6155c-27e5-413e-aa89-10465d6d2d35

Η έντονη “μεθυστική” μυρωδιά που αναδύει το νυχτολούλουδο, μπορεί να γίνει κάπως ενοχλητική όταν καθόμαστε πολύ κοντά στο φυτό. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγουμε να φυτέψουμε το νυχτολούλουδό μας σε μία σχετικά ικανοποιητική απόσταση από το σημείο που συνήθως καθόμαστε στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Έτσι θ’ απολαμβάνουμε το άρωμά του χωρίς αυτό να μας ‘πνίγει’.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
GreekEnglish
error: Content is protected !!
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.