Περιγραφή φυτού
Η Αγγελική (Pittosporum tobira) ευρύτερα γνωστή με το υποκοριστικό αγγελικούλα είναι φυτό του γένους Πιττόσπορον και της οικογένειας των Πιττοσποροειδών που στην Ελλάδα καλλιεργείται ως διακοσμητικό και καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.
Είναι ένας πολυετής θάμνος, με ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα. Ωστόσο υπάρχουν και ποικιλίες νάνες.
Τα φύλλα του είναι στιλπνά και δερματώδη. Είναι πιο σκούρα και λαμπερά στις άνω επιφάνειες. Η ταξιανθία είναι μια συστάδα αρωματικών λουλουδιών που εμφανίζονται στα άκρα των κλαδιών. Το λουλούδι έχει πέντε λευκά πέταλα το καθένα περίπου ένα εκατοστό μακρύ. Οι καρποί είναι σκληροί μικροί και στρογγυλοί πράσινου χρώματος. Μέσα υπάρχουν μαύροι σπόροι που βρίσκονται σε ρητινώδη πολτό. Έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων είδη νάνων ποικιλιών και της δημοφιλούς «Variegata».
Pittosporum tobira ‘Variegata’
Καταλληλότερες θέσεις
Η αγγελική πρέπει να φυτεύεται σε εδάφη μέτριας σύστασης, συνήθως αμμοπηλώδη, τα οποία θα είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, σχετικά μεγάλου μεγέθους, αρκεί το υπόστρωμα της να στραγγίζει καλά. Επιπλέον, αγγελική αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερό περιβάλλον και αποκτά ένα σχετικά συμπαγές σφαιρικό σχήμα. Είναι θάμνος ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σχετικά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό για φύτευση τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε περιοχές με ξηρασία.
Φροντίδα αγγελικής
Γενικά έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, αλλά το καλοκαίρι απαιτεί πιο τακτικά ποτίσματα.
Καλό είναι να τη λιπαίνουμε κάθε δυο μήνες για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, έτσι ώστε να είναι εύρωστα τα φυτά. Με σκοπό την διατήρηση του σχήματος του φυτού, τη δημιουργία πιο συμπαγής κόμης και την αφαίρεση κλαδιών που καταστράφηκαν κατά τον χειμώνα, η αγγελική κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, με ψαλίδα κλαδέματος ή μπορντουροψάλιδο.
Επιπλέον, σε καλά διατηρημένους θάμνους επαναλαμβάνεται ελαφρύ κλάδεμα (ψαλίδισμα) στο τέλος του καλοκαιριού. Θάμνοι που είναι ακλάδευτοι για πολλά χρόνια, αραιώνουν αισθητά και αυξάνονται πολύ και ακανόνιστα σε διάμετρο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πιο αυστηρό κλάδεμα. Εάν επιθυμείται η διαμόρφωση της αγγελικής σαν μικρό δένδρο θα πρέπει από την αρχή της φύτευσης της, να επιλέγεται ένα κλαδί που θα εξελιχθεί σε κορμό. Συνήθως επιλέγεται το πιο εύρωστο και κάθετο προς το έδαφος. Τα υπόλοιπα κλαδιά θα πρέπει να κόβονται από τη βάση τους, ενώ από τον κορμό πρέπει να αφαιρούνται σταδιακά τα δευτερεύοντα κλαδιά, έως του επιθυμητού ύψους. Οι εργασίες αυτές δεν θα πρέπει να γίνονται όλες μαζί, αλλά σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη του φυτού. Η αγγελική πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα.
Εχθροί και ασθένειες
Αν και η αγγελική είναι ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες, σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσονται αποικίες αφίδων, έντομα που όμως δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές στο φυτό. Επίσης, επάνω στα κλαδιά της μπορούν να αναπτυχθούν κοκκοειδή, τα οποία παραμένουν κολλημένα και ακίνητα μυζώντας τους φυτικούς χυμούς, χωρίς όμως να επηρεάζουν ιδιαίτερα το φυτό.